Ez a jövő?! - Zöldségtermesztés a metrómegállóban

Következő állomás: biokertészet, Szangdo!
Zöldségtermesztés a metrómegállóban - metro farm - hidroponikus növénytermesztés - hidroponikus kertészet

Egy hétköznapi utas a metróállomások lépcsőin lesétálva a legkevésbé sem arra számít, hogy egyenesen egy kertészetbe fut. Nekünk valójában még elképzelni is elég nehéz, hogy a metró szintjén a föld alatt hogyan maradnak életben egyes zöldségek – és itt nem a céklára vagy a burgonyára gondolunk.

Dél-Koreában a Farm8 nevű mezőgazdasági startup 2019-ben nyitotta meg az első földalatti vertikális gazdaságát, ami a Metro Farm névre hallgat és valójában egy hidroponikus kertészet. Azóta több metróállomáson is hasonló tevékenységet folytatnak, de ahogy a napi hétmilliós utasforgalommal bíró Szangdo nevű, az első kertészetnek helyet adó állomáson, úgy máshol sem okoz gondot a növénytermesztés, amit üvegfalakkal választottak el az áthaladó tömegtől. A szöuli fővárosi vezetés közreműködésével a cég már öt metróállomáson hozott létre gazdaságot.

A Szangdo állomáson álló farm 394 négyzetméter, ahol egy automatizált rendszer biztosítja a növényeknek a megfelelő mennyiségű fényt, vizet, hőmérsékletet, páratartalmat, szén-dioxid-szintet. Ezzel a csúcstechnológiával 35 nap alatt fejlődik ki teljesen a magról nevelt növény, naponta pedig összesen harminc kilót tudnak begyűjteni ezekből a zöldségekből.

A Farm8 technológiája egy olyan fenntartható megoldást kínál, amivel az olyan mezőgazdaságilag nehezen használható területek is igénybe vehetőek, amilyenek többek közt a sivatagok, vagy akár a metróállomások. A Metro Farm tervezői nem aprózták el, hiszen rögtön 10 éves bérleti szerződést írtak alá a fővárossal, amibe egy kávézó üzemeltetése is beletartozik. Ezen a helyen árusítják azokat a zöldségeket, amiket a farmon megtermelnek. A vásárolók salátákban, turmixokban fogyaszthatják a szokatlan körülmények között nevelt növényeket, de arra is lehetőségük nyílik, hogy megismerkedjenek a gazdaság működésével.

A cég hagyományos gazdaságként indult 2004-ben, de felismerték a változás, változtatás szükségét, ezért cselekedtek, létrehozva ezzel egy olyan rendszert, ami megoldást kínálhat az egyre súlyosbodó élelmiszerügyi és mezőgazdasági problémákra.

Fotónk nekünk nincsen róla, így kell elképzelni.

Fotó: Unsplash
Szerző: Galambos Dániel

Kapcsolódó cikkek

A hínáros takarmány képes csökkenteni a szarvasmarhák metánkibocsátását

A hínáros takarmány képes csökkenteni a szarvasmarhák metánkibocsátását

Az üvegházhatású gáz kibocsátásának csökkentésében nagy szerepet játszhat a takarmány összetételének módosítása.

Ezek a fajok lehetnek a klímaváltozás áldozatai

Ezek a fajok lehetnek a klímaváltozás áldozatai

Bizonyos fajok esetében sokkal nagyobb a fenyegetettség.