A környező országokhoz képest kevés az erdő Magyarországon

Az Eurostat a 2020-as évek adatait közölte, ami alapján 159 millió hektár erdős terület van az Unió egész területén.
Kevés az erdőség Magyarországon

Az erdők nemzetközi napján bemutatott adatok szerint az EU teljes területének 39 százalékán találhatunk erdőket, ez a szám 1990-ben 145 millió hektár volt, azaz 10 százalékos növekedést történt azóta.

Nem csak az összegzett adatokat közölték, hanem országos lebontást is, ami alapján kiderült, hogy öt tagállamban az ország több, mint ötven százalékát erdők borítják. Ezek a következő tagállamok: nem túl váratlan módon az első Finnország, ahol a föld 66 százalékán erdők találhatóak, a második Svédország 63 százalékkal, majd Szlovénia 61 százalékkal, ezt követően Észtország 54, Lettország 53 százalékkal.

Ha megfordítjuk a listát, akkor sereghajtóként 1 százalékkal Máltát találjuk a végen, Hollandia 10 százalékkal, majd Írország 11 százalékkal van előrébb, őket Dánia 15 százalékkal előzi meg, előttük Ciprus található 19 százalékkal. Belgium és Magyarország a 22 százalékos erdős területtel rendelkezik, ami nem számít jó eredménynek.

A biodiverzitás biztosítása az egyik megoldása annak, hogy évek múlva is legyen hol termelni, illetve gazdaságos módon tudjuk használni a rendelkezésünkre álló területeket. A természet védelme érdekében egyre jobban elterjedő módszerek és technológiák nem csak a pánikkeltés eszközei, hanem fontos lépések a fenntarthatóság érdekében.

Az erdők hangsúlyos szerepének felismerése és védelme éppen ezért is fontos, hiszen az ökoszisztéma fenntartásához biológiai sokszínűség szükséges, ami alapvetően adott az erdőkben. Ennek megőrzése a cél, hiszen az emberek számos előnyét látják az erdőknek azon a nem elhanyagolható szerepén túl is, hogy megtisztítja a levegőt, hiszen tüzelőt, építőanyagot biztosít számunkra. Nem utolsó sorban pedig az áradások, földcsuszamlások megakadályozásában is nagy szerepet játszik, a Föld vízháztartásának szabályázója. De az előbbiek mellett az emberi egészségre, jólétre, kultúrára gyakorolt hatása miatt is nélkülözhetetlen. Minél nagyobb az erdős terület, annál nagyobb hasznossággal bír az emberek számára is.Kapcsolódó cikkek

A hínáros takarmány képes csökkenteni a szarvasmarhák metánkibocsátását

A hínáros takarmány képes csökkenteni a szarvasmarhák metánkibocsátását

Az üvegházhatású gáz kibocsátásának csökkentésében nagy szerepet játszhat a takarmány összetételének módosítása.