560 millióval kevesebb madár népesíti be az égboltot, mint 20 éve

A veszteség betudható az egyre intenzívebb mezőgazdasági folyamatoknak, ahogyan annak is, hogy egyre nagyobb arányban vannak jelen kemikáliák a levegőben.
560 millióval kevesebb madár népesíti be az égboltot, mint 20 éve

Minden hatodik madárfaj kihalt Európában a nyolcvanas évek óta, hívták fel rá a figyelmet a tudósok.

Mindez a Birdlife International tanulmányából derült ki, amely az Európában honos 445 madár közül 378-at vett górcső alá. Különösen rosszul érintett a verébpopuláció, ugyanis a verebekből 247 millióval kevesebb példány él ma, mint a 80-as években.

A második helyen a sárga billegetők állnak, amelyek száma 97 millióval csökkent. Utánuk következnek a seregélyek, ők 75 millióval fogyatkoztak meg a nyolcvanas évek óta, míg a harmadik helyen álló pacsirták 68 millióval lettek kevesebben. Összességében 560 millió madár tűnt el.

A veszteség az egyre intenzívebb mezőgazdasági folyamatoknak tudható be. Emellett egyre nagyobb arányban vannak jelen kemikáliák a levegőben, amelyek a madarak nagyrészt rovarokból álló táplálékára is kihatnak.

Még elkeserítőbbek az adatok Dél-Amerikában, ahol egy hasonló tanulmány szerint a 70-es évek óta 3 milliárd madárpéldánnyal lett kevesebb.

Kapcsolódó cikkek

A hínáros takarmány képes csökkenteni a szarvasmarhák metánkibocsátását

A hínáros takarmány képes csökkenteni a szarvasmarhák metánkibocsátását

Az üvegházhatású gáz kibocsátásának csökkentésében nagy szerepet játszhat a takarmány összetételének módosítása.