A klímaváltozás átprogramozza a méhek életritmusát

Teljesen újraírja az eddig ismert világ rendjét a klímaváltozás.
A klímaváltozás átprogramozza a méhek életritmusát

Az előbbi állítás nem sok hírértékkel bír, hiszen évtizedek óta ismert tényről van szó. Az viszont, hogy a beporzók, nevesül a Nagy-Britanniában élő vadméh-fajok életritmusára milyen hatással van a hőmérséklet emelkedése, a Readingi Egyetem Mezőgazdasági, Politikai és Fejlesztési Iskola kutatócsoportjának, illetve a csoport vezetőjének, Chris Wyver tanulmányából derül ki.

Vége a harmóniának

A sikeres beporzás folyamatának alapja az összhang, miszerint a virágok akkor nyílnak, amikor a beporzók is készen állnak a beporzásra. Ez a kapcsolat az, amit a felmelegedés átalakít azzal, hogy átírja az évszakok ritmusát, ezzel a növények és az állatok szokásait. Ahogy korábbra tevődik a tavasz kezdete, úgy ébrednek hamarabb a rovarok is, a tanulmány szerint ez a poszméhek esetében például, 6,5 nappal előbb történik az elmúlt évtizedekben. Minden egyes Celsius-fok emelkedéssel ennyivel korábban ébrednek ezek a beporzók, ami átlagosan évtizedenként 4 napos eltolódást jelent, hiszen vannak olyan fajok is, amelyek 21 nappal előbb álltak készen. A különböző fajok tehát eltérő módon reagálnak a hőmérséklet emelkedésére.

Ezek a folyamatok a természetes beporzók létét fenyegetik, hiszen elég pollen és nektár hiányában a rovarok erőnléte csökken, ami a következő generációkra is hatással lesz. Arról nem is beszélve, hogy milyen hatást gyakorol mindez a vadvirágok mellett a gyümölcsfákra, haszonnövényekre. Kézzelfogható eredménye a folyamatnak, hogy egyre több háziméh bevetésére lesz szükség, ami komoly költségekkel jár, egyúttal tehát a boltok polcaira kerülő gyümölcsök ára is jóval magasabb lesz. A hőmérséklet emelkedése, a csapadékos időszakok változása komoly hatással van tehát az élőlények életritmusára, ahhoz, hogy ezeket a folyamatokat még jobban megértsék, illetve reagálni tudjanak rájuk, a kutatócsoport tagjai egy újabb vizsgálatot indítottak, és a gyümölcsfák virágzásának alakulását tanulmányozzák.Kapcsolódó cikkek

Népszerűtlen, de fontos rovar a darázs

Népszerűtlen, de fontos a darázs a ház körül

A méhek mellett ők is megérdemelnék az elismerést.

Kevés az erdőség Magyarországon

A környező országokhoz képest kevés az erdő Magyarországon

Az Európai Unió erdőségeinek helyzetéről készült felmérés.

Újabb kapcsolatra derült fény a környezetünk és a szarvasmarhák emésztése között

Újabb kapcsolatra derült fény a környezetünk és a szarvasmarhák emésztése között

Végre valami pozitív zöld hírben is helyet kaptak szerencsétlen patások.