A hínáros takarmány képes csökkenteni a szarvasmarhák metánkibocsátását

Nem kizárólag algával etetnék ezután sem a teheneket, de a megoldás forradalmi változást hozhat az állattartásban.
A hínáros takarmány képes csökkenteni a szarvasmarhák metánkibocsátását

Már az ókori görögök, de az izlandiak is alkalmazták ezt a etetési eljárást, hiszen a tenger kimosta a partra az algát, amit a part mellett legeltetett állatok szívesen fogyasztottak. Ekkor azonban a gazdák még nem láttak olyan összefüggéseket, mint amilyeneket a Kaliforniai Egyetem kutatói. Ők ugyanis megállapították, hogy a tengeri hínár (Asparagopsis taxiformis) takarmányba való keverésével, az állatok 82 százalékkal kevesebb metángázt bocsátanak ki.

A kutatás eredményeit egy öt hónapig tartó tesztidőszak előzte meg, aminekk alapján a Kaliforniai Egyetem (Davis) Élelmezési Világközpontjának (Word Food Center) igazgatója, Emris Kebreab elmondta, hogy bizonyítékuk van arra, hogy a tengeri hínárral dúsított takarmányreceptúra segítségével hatékonyan csökkenthető az üvegházhatású gázok kibocsátása.

Az egyetem kutatói az elmúlt években végzett munkájuk során megállapították, hogy az algának nincs befolyása a tehéntej ízére, amihez most már azt az információt is hozzátették a jelenlegi kutatásaikkal, hogy az állatok húsának ízére sincs hatással. A következő célkitűzés az olyan algafarmok létrehozása, ami képes biztosítani a megfelelő ellátottságot.

Világszerte a metánkibocsátás 18 százaléka a haszonállatokhoz köthető, főleg a kérődzés és a bélgáz ürítése okoz problémát, hiszen ennek során keletkezik az üvegházhatású gáz. Az új takarmányreceptúra forradalmi megoldást jelenthet a szektorban, de a kutatók elismerték, hogy nagyon hosszú út van még előttük ebben az ügyben.

Kapcsolódó cikkek

A hínáros takarmány képes csökkenteni a szarvasmarhák metánkibocsátását

A hínáros takarmány képes csökkenteni a szarvasmarhák metánkibocsátását

Az üvegházhatású gáz kibocsátásának csökkentésében nagy szerepet játszhat a takarmány összetételének módosítása.

Népszerűtlen, de fontos rovar a darázs

Népszerűtlen, de fontos a darázs a ház körül

A méhek mellett ők is megérdemelnék az elismerést.