Szarvasgombás ételkülönlegességek

A szarvasgomba mindig ínyencségnek számított, hiszen nagyon nehezen lehet hozzájutni, nem beszélve arról, hogy nem is gyűjtheti bárki.
Szarvasgombás ételkülönlegességek

A föld alatt megtalálható gombafajta szabálytalan gumó alakú, általában kutyák és sertések segítésével szokták őket megtalálni. Éppen ezért drága és különleges alapanyagnak számít a konyhában. Ebben a cikkben bemutatunk pár ételkülönlegességet, ami tartalmazza ezt a finomságot és elárulunk mindent a szarvasgombáról!

A szarvasgombáról röviden

A szarvasgomba 10-30 cm-re a föld alatt terem, éppen ezért nagyon nehezen lelni rá. A szabálytalan gumó alakú terméséhez állatok segítségét szokták igénybe venni azok, akik engedélyt kapnak a gyűjtésére. Felfedezését nagy valószínűséggel a vaddisznóknak köszönhetjük, hiszen ők különösen imádják ezt a fajtát. Nagyjából száz fajtája ismert, amit meg lehet enni és fel lehet használni a konyhában. Ebből azonban mindössze négy olyan van, amit itthon keresnek és kutatnak annak érdekében, hogy minél többen megismerjék az ebből készült ételeket.

Az íze nem igazán hasonlít a szokásos fogásokhoz, az aromája nagyon meglepő, sokszor nem egyenletes, inkább összetett az ízvilága. Hazánkban májustól novemberig terem a nyári, a téli, a fehér és a kései fajta. Az Alföldön fellelhető azonban a homoki szarvasgomba, ami szinte egy igazi hungarikumnak számít, hiszen különlegessége az édeskés íze. A szarvasgombát semleges, nem túl jellegzetes ételek mellett érdemes fogyasztani, ami nem vonja el a figyelmet tőle.

Ételek szarvasgombából

A legtöbb esetben a tipikus olaszos tésztaételekbe kerül bele, de érdemes hozzá dobni a tojásos dolgokhoz, esetleg egy egyszerű vajas pirítóshoz, amit igazán különlegessé tud varázsolni. A fehér változatot általában nyersen fogyasztják, nyersen, egy speciális reszelővel vágják vékonyabb szeletekre. Ez mehet a főtt tésztákra, ami ettől nem csak ízletesebb lesz, de sokkal ínycsiklandóbban is néz ki.

A fekete verziót szintén szokták nyersen enni, azonban ebből inkább főtt ételeket gyártanak. Alig 2 mm-es szeletekre vágják, hogy az íze minden esetben kitudjon bontakozni. Nyersen salátának szintén kiváló, azonban ehhez semleges olaj javasolt, hogy az ne vegye el a gomba aromáját. A tésztás fogásokhoz ugyanúgy illik mint bármely másik, azonban akár krémnek, akár pástétomnak, akár fűszeres szósznak is el lehet készíteni.

Szószok és egyéb finomságok szarvasgombából

Természetesen egyéb formában ugyanúgy fel lehet használni. Gondolunk itt arra, hogy például készülhet belőle szarvasgombás pesto, akácméz, őrleménnyel ízesített papardelle, de találkozhatunk továbbá szarvasgombás balzsamecettel és fűszeres olajjal egyaránt. A Forest Kitchen webáruházában kapható ételkülönlegességek akár ajándékba is megállják a helyüket, de vásárolhatsz magadnak otthonra is őrleménnyel ízesített termékeket.

Összegezve

A szarvasgombás ételkülönlegességek tehát igen széles skálán mozognak, hiszen van, aki azonnal a fogáshoz adja hozzá a gombát, de akad, aki az ebből készült termékekkel főz. Legyen szó mézekről, olajokról, balzsamecetről, szarvasgombából megannyi finomság készülhet.

Kapcsolódó cikkek

Mérgező növények a kertünkben

Gyakori növények a kertünkben, amik megmérgezhetik kedvenceinket

Különösen a kutyák számára jelentenek veszélyt bizonyos növények.

Hogyan védekezzünk a poloskák ellen?

Hogyan védekezzünk a poloskák ellen?

Több módszer is létezik, amivel megóvhatjuk magunkat a nem kívánt társaságuktól.

Termesztősátor - Az otthoni zöldség- és gyümölcstermesztés új lehetősége

Termesztősátor - Az otthoni zöldség- és gyümölcstermesztés új lehetősége

Az otthoni zöldség- és gyümölcstermesztés egyre növekvő népszerűségnek örvend azok körében, akik szeretnének friss, egészséges élelmiszereket fogyasztani, valamint hozzájárulni a fenntartható életmódhoz.