Sokoldalú csodaszer a kiskertben is a hagymahéj

A legtöbbünkben fel sem merülne, mennyi haszna van ennek az olcsó csodaszernek.
Sokoldalú csodaszer a kiskertben is a hagymahéj

Sok olyan rejtett tulajdonsága van az általában csak a konyhai hulladék szerepét játszó hagymahéjnak, amire az ember nem is gondolna. Arról talán a rutinosabb szakácsok már hallottak, hogy ízesebb lesz tőle a rizs, ha héjában főzzük a húslevesben – és nem felejtjük el kiszedni az elkészülte után – akkor annak is jobb zamata lesz, illetve iható teaként, használható színezőanyagként. De a konyhán túl, a konyhakertben például szintén hasznos társunk lehet.

Használjuk mulcsként! Magas tápanyagtartalmával, káliummal és kálciummal látja el a növényeinket, ha a gyorsan bomló száraz hagymahéjjal fedjük le a földet körülöttük.



Ahogy az emberek számára is számos jótékony hatással bír a hagymatea, úgy van ez a növényekkel kapcsolatban is. Két-három marék hagymahéjat egy liter vízbe áztatva huszonnégy órára, és megszületik másnapra a növényeknek készül tápanyagforrás, a hagymatrágya. Havonta néhány alkalommal használjuk növényeink földjének javítására a folyadékot.

A komposztálásból éppen az előbbiek miatt sem érdemes kifelejteni ezt a tápanyagokban dús részt, csak arra ügyeljünk, hogy a bomlás során felszabaduló szagok ne csábítsanak oda hívatlan vendégeket, aminek érdekében jobb nem a komposzt legtetejére, hanem némileg lejjebb tenni a hagymahéjat.

Kapcsolódó cikkek

Hogyan védekezzünk a poloskák ellen?

Hogyan védekezzünk a poloskák ellen?

Több módszer is létezik, amivel megóvhatjuk magunkat a nem kívánt társaságuktól.

Hogyan termeszthetünk édesburgonyát otthon?

Hogyan termeszthetünk édesburgonyát otthon?

Az édesburgonya termesztése otthon izgalmas és kihívást jelentő projekt lehet, és számos előnnyel jár, például friss, házilag termesztett édesburgonya elérhetősége.

Bemutatjuk az Aranykalászos gazda bizonyítvány előnyeit

Bemutatjuk az Aranykalászos gazda bizonyítvány előnyeit

Az innováció és sikerek katalizátora lehet a mezőgazdaságban