A nyári öntözés alapszabályai

Egyre gyakrabban kényszerülünk szembenézni az aszállyal.
A nyári öntözés alapszabályai

Fokozottan csökkenő esőzések, egyre hosszabb és forróbb nyarak – ezek azok a tényezők (is), amikkel évről évre találkozhatunk világszerte. Nem kell nagy gazdaságot vezetni ahhoz, hogy saját bőrünkön, valamint kertünkön érezzük előbbiek hatását. Kertészkedni sokféleképpen lehet, akadnak, akik évente egyszer elvetik a fűmagot, ennyiben kimerítve a törődést, mások viszont gondos aprólékossággal ápolják növényeiket. Mivel az eső egyre kevésbé segít az áldásával, bármelyik csoportba is tartozunk, az alábbiak hasznosak lehetnek számunkra.

Egészséges és zöld kert a cél

Mivel az elmúlt években a csapadék mennyiségének csökkenése miatt szinte elengedhetetlenné vált, hogy mi magunk is locsolással biztosítsuk a kellő nedvességet a földek számára, különösen nagy jelentősége van a locsolásnak. Az elsődleges szempont, amit figyelembe kell venni, hogy milyen vízigényű növénnyel állunk szemben. Ez elsőre magától értetődőnek tűnik, de körülöttünk szépen lassan sztyeppévé alakuló virágos kertek szaporodása alapján, talán mégsem az. Szintén ennyire mérvadó az is, hogy milyen elhelyezésű növényekről van szó, mert míg a dézsákban, balkonládában lévő növények kevesebb földdel gazdálkodnak, így hamarabb kiszáradnak, addig a szabadföldben élő növények jobban bírják a szárazságot.

Reggel és este

Kényelmes és még hasznos is, ha reggel vagy este locsolunk, hiszen nem csak nekünk nem kell attól tartanunk, hogy “odaégünk”, de a növényeinknek sem. Ha nem a hűvösebb órákban öntözünk, több kárt is okozhatunk, mint amennyi jót teszünk a szeretett kertünkkel. Éppígy az sem mindegy, hogy mekkora nyomású vízzel próbálunk locsolni, hiszen ha nem oszlatjuk el a vizet, könnyen kimoshatjuk a földből, de például a rózsák az árasztásos módszert kedvelik. Ha nincs időnk annyit locsolni, amennyit a növényünk igényelne, akkor érdemes beruházni a gyolcs mellett geotextíliába is, ezek segítségével ugyanis a növények szárazságtűrése is megnövekedik.

Szerző: Galambos Dániel

Kapcsolódó cikkek

Hogyan termeszthetünk édesburgonyát otthon?

Hogyan termeszthetünk édesburgonyát otthon?

Az édesburgonya termesztése otthon izgalmas és kihívást jelentő projekt lehet, és számos előnnyel jár, például friss, házilag termesztett édesburgonya elérhetősége.

Bemutatjuk az Aranykalászos gazda bizonyítvány előnyeit

Bemutatjuk az Aranykalászos gazda bizonyítvány előnyeit

Az innováció és sikerek katalizátora lehet a mezőgazdaságban

Őszi gyógynövények, amiket otthon is nevelhetünk

Őszi gyógynövények, amiket otthon is nevelhetünk

Gyógyhatású termésekből érdemes raktárazni.