Így csalogassuk kertünkbe a hasznos rovarokat

Meghívóként szolgáló módszerek segítségével hamarabb érkeznek kertünkbe az apró segítők.
Így csalogassuk kertünkbe a hasznos rovarokat

Amíg sokan arra fókuszálnak, hogy minden kártevőtől megóvják növényeiket, van valami, amivel érdemes számolni, ha mentesíteni szeretnénk kiskertünket a felesleges vegyszerektől. Persze az nagyon fájdalmas, amikor egy gondosan ápolt növényünk odalesz az apró hívatlan vendégek éhégének köszönhetően, de találunk megoldást, hogy a felborult egyensúlyt következményeként elszaporodó kártevőket visszaszorítsuk természetes módon.

Ahogy a fejlődéshez általában, ehhez is némi tudatosságra lesz szükségünk. Ha szeretnénk, hogy a kertünkben több olyan segítőnk legyen, akik örömmel elvégzik a kártevők felszámolását, akkor tegyük csalogatóvá számukra a területet. Biztosítsunk számukra virágport és nektárt, válasszunk olyan növényeket is, amik vonzóbbá teszik kertünket számukra, ilyenek: az oregánó, a cickafark, a kapor, a margaréta, a kakukkfű és a napraforgó, a búzavirág, az édeskömény és a borágó is.A földet takarjuk mulccsal, a mi azon túl, hogy értékes tápanyagként szolgál lebomlás után a növényeinknek, a földi bogaraknak menedékül szolgál. Ha pedig a menedékről van szó, ma már különféle búvóhelyeket vásárolhatunk akár készen is, darázsgarázs, rovarhotel különféle formái elérhetőek.

A katicák, fátyolkák, zengőlegyek mellett a pókok is hasznos segítőtársaink lehetnek, és persze ne feledkezzünk meg a méhekről sem, inkább vigyázzunk rájuk, hogy ők is őrködhessenek a kertünk egészsége felett!


Kapcsolódó cikkek

Növények szárazság idejére

Növények szárazság idejére

Az átalakuló időjárás a kertek növényzetét is formálja. De mi éli túl az aszályt?

5 kéziszerszám, amire minden kertésznek szüksége van

5 kéziszerszám, amire minden kertésznek szüksége van

Az egyik legfontosabb dolog, amire minden kertésznek szüksége van, a kéziszerszámok.

A nyári öntözés alapszabályai

A nyári öntözés alapszabályai

A tikkasztó hőséget a növények is megszenvedik.