Hogyan védekezzünk a poloskák ellen?

A kellemes idő egyik legkellemetlenebb hírnöke a poloska, amivel a nyár közeledtével egyre többször találkozunk.
Hogyan védekezzünk a poloskák ellen?

Az elmúlt évek időjárásának köszönhetően szinte állandó bérlőivé váltak a kerteknek, otthonoknak ezek a zajos és büdös bogarak, amik amellett, hogy nem szívesen látott vendégek, elterjedésükkel később a gazdaságban is hasonlóan népszerűtlenné válhatnak. A büdösbogár elnevezés nem véletlen, ellenben rögtön magában is rejti a választ arra, hogy miért nem lehet tőle olyan könnyedén megszabadulni. A tökéletes védekezési rendszere az otthonok egyik legkevésbé várt látogatójává teszi. A Country Living néhány tippje alapján bemutatjuk, hogyan kerülhetjük el a nem várt albérlőket.

Sokszor azt is nehéz eldönteni, hogy honnan bukkannak fel ezek a bogarak, hiszen általában észrevétlenül tűnnek fel. Van néhány dolog, ami különösen vonzó a számukra, ez pedig nem csak az otthonokban, hanem a kertészetekben is rossz hír. Ugyanis a poloska kifejezetten kedveli a gyümölcsöket, amik nyáron bizony gyakran előfordulnak az ember asztalán, ha pedig ne adj isten gyümölcstermesztéssel foglalkozik, de legalább néhány gyümölcsfát nevel, akkor a kertjében is. Az pedig talán nem újdonság, hogy a meleg és a fény is kellemes a számukra, ahogy a Föld lakóinak nagy részének, így a jobb idő érkeztével a poloskák is előjönnek rejtekükből.

Azt persze nem árt tudni, hogy ezek a büdösbogarak nem csípnek, nem tesznek kárt az otthonunkban, egyszerűen csak zavaróak. Ha szeretnénk, hogy ne jussanak be, akkor a legegyszerűbb megoldás, hogy nem engedjük őket be. Azaz, a nyílászárókat csukva tartjuk. Hát persze, ez remekül hangzik, ellenben a szellőztetés nem nélkülözhető, szóval ilyenkor tűnik fel az egyik legjobb megoldás: a szúnyogháló. Nem mellesleg télen jól jön majd, ha az ablakkeret repedéseit, az ajtó melletti rést renováljuk, ahova nem tudnak befészkelni a bogarak télre, hogy aztán tavasszal hirtelen előlépjenek a hibernációból. Fontos továbbá, hogy ne hagyjuk égve a villanyt a nyitott ablakok és az ajtók mellett, hiszen akkor várhatóan egy egész hadseregnyi új lakóval találjuk majd magunkat szemben. Ha van lehetőségünk, válasszuk a szúnyoghálót, azzal magunkat és a bogarakat is megóvjuk a kellemetlen, esetenként rájuk nézve végzetes találkozástól.

Természetesen a fények vonzóak számukra a házon kívül is, így a kültéri világítást sem árt átgondolni. Léteznek különféle rovarirtószerek, amikkel végleg megszabadulhatunk tőlük, ahogy például a házilag készített vegyszerekkel is. Több fajtája is létezik, míg az egyik fél liter víz, egy evőkanál ecet és egy teáskanál szódabikarbónából áll, a másik kevésbé bio megoldás a szódabikarbóna helyett mosogatószert javasol az ecet és víz mellé. Persze választhatjuk azt az utat is, hogy egyesével kitessékeljük őket, ettől jobb esetben senkinek nem esik bántódása, viszont várhatóan többször el kell majd ismételni a nyári hónapokban.

Kapcsolódó cikkek

Termesztősátor - Az otthoni zöldség- és gyümölcstermesztés új lehetősége

Termesztősátor - Az otthoni zöldség- és gyümölcstermesztés új lehetősége

Az otthoni zöldség- és gyümölcstermesztés egyre növekvő népszerűségnek örvend azok körében, akik szeretnének friss, egészséges élelmiszereket fogyasztani, valamint hozzájárulni a fenntartható életmódhoz.

5 kéziszerszám, amire minden kertésznek szüksége van

5 kéziszerszám, amire minden kertésznek szüksége van

Az egyik legfontosabb dolog, amire minden kertésznek szüksége van, a kéziszerszámok.

A nyári öntözés alapszabályai

A nyári öntözés alapszabályai

A tikkasztó hőséget a növények is megszenvedik.