Így javíthatod a talaj minőségét, ha szántófölded van!

A talaj minőségének javítása többféle módon is lehetséges.
Így javíthatod a talaj minőségét, ha szántófölded van!

Hogy pontosan milyen változtatásokra van szükség, az nagyban függ a föld minőségétől, annak állapotától és attól, hogy a földdel milyen terveink vannak, mit szeretnénk benne elvetni.

Milyen műveletekkel optimalizálhatjuk a föld minőségét?

A talajvizsgálat a megfelelő minőség eléréséhez elengedhetetlen. Minden esetben fontos, hogy pontosan beazonosítsuk a talaj összetételét, a benne megtalálható tápanyagokat és a savasságot.

A minőségjavítás fontos része a különféle szerves anyagok felhasználása. Ilyen lehet a trágya, a komposzt, esetleg a növényi maradványok. Ha ilyen anyagokat használunk, akkor javul a szerkezet, nő a tápanyagszint és az eljárás elősegíti a mikroorganizmusok növekedését is.

Lazítással a földünk végre lélegzethez jut és nő a víz-, valamint a tápanyagfelvételi képessége, csökken a megművelendő termőföld eróziója.

Vetésforgó alkalmazásával egészséges és kórokozómentes területünk lesz. A forgatás lényege, hogy az eltérő növényfajtákat mindig váltakozva vetjük el, így a föld tápanyagban gazdag lesz és a vizet is könnyedén fel tudja majd venni.

A mesterséges tápanyagokkal a tápanyag ellátottságot tudjuk javítani. Sok szakember ehhez nitrogént, foszfort és különféle trágyákat vet be.

Milyen gépeket, eszközöket szerezzünk be a talaj megfelelő előkészítéséhez, műveléséhez?

A Maxiplant sorközművelő kultivátor segítségével a sorok közt lévő gyomnövényeket forgatjuk fel, így azok elpusztulnak. Az eszköz ezen felül segít a laza talajszerkezet kialakításában és a vízháztartás javításában. Gyakorta vetik be akkor, amikor nagy mennyiségű csapadék zúdul a földekre. Ezeket a kultivátorokat fel lehet szerelni különféle típusú műtrágyaszórókkal is, így több feladat elvégzésére is alkalmazhatjuk. Kivitel szerint megkülönböztetünk merev, hátsó és front kivitelű, valamint összecsukható változatot.

A következő fontos kiegészítő a tárcsa, amely eltérő méretekben vásárolható meg. Ez az univerzális kiegészítő nagy segítséget nyújthat a földeken. Megkülönböztethetők a szükséges munkák mélysége és az extra felszereltségek szerint. A Diskator SL félig függesztett rövidtárcsa 3-15 cm mélységű munkáknál alkalmazható, például tarlóhántásra, magágyak elkészítésére vagy ápolásra. A robosztus felépítésű tárcsa leginkább a nagygazdaságokat hivatott segíteni.

Kapcsolódó cikkek

Felfújható csónak nem csak halászoknak

Felfújható csónak nem csak halászoknak

Egy-egy csónak sok célt szolgálhat. A választásunkat meghatározhatja, hogy a nyaraláson mivel is szeretnénk eltölteni az időnket.

A robotok oldanák meg a mezőgazdaság problémáit

A kényelmetlen munkák elvégzése hozhatja meg a robotok sikerét

Nagyívű projektben próbálják a felszámolni a mezőgazdaságban jelentkező problémákat.