A kényelmetlen munkák elvégzése hozhatja meg a robotok sikerét

A munkaerőhiány komoly problémát jelent a mezőgazdaságban, aminek megoldását az Európai Unió a robotizálásban látja, ennek a folyamatát gyorsítanák most fel.
A robotok oldanák meg a mezőgazdaság problémáit

A termelésben nehéz idők járnak, amire megoldást kell találni. Robs4Crops néven, azaz Robotokat a földekre elnevezéssel indult az a 4 évesre tervezett új program, aminek keretein belül szeretnék felgyorsítani az új technológiák alkalmazását az ágazatban. Mivel a termelőknek sokszor szembe kell néznie a munkaerőhiány okozta problémákkal, ami egy világjárvány alatt fokozottan igaz, valamint bizonyos munkafolyamatok kihívásaival, illetve a nem túl biztonságos és környezetbarát megoldásokkal, az Európai Unió a robotizálás felgyorsításába kezdett, amire az Európai Bizottság 7, 9 millió eurós összeget fordít.

A neves svéd Wageningeni Egyetem és Kutató Központ irányításával a cél az, hogy az olyan ismétlődő, kényelmetlen, monoton és megterhelő terepi munkákra, amilyen a gyomirtás vagy a permetezés, robotizált megoldást találjanak.

Négy ország részvételével, tizenhat helyszínen zajlik a kutatás, Hollandiában, Franciaországban, Spanyolországban és Görögországban. Itt a már meglévő gépeket, eljárásokat fejlesztik, korszerűsítik, hogy ezek a robotokkal együtt tudjanak majd működni. A fejlesztésekhez kapcsolódó teszteléseket valódi termőföldi műveletek során végzik a kutatás ideje alatt, írják a projekt honlapján.

A szőlőkben és a zöldségtermő földeken a mechanikus gyomirtást tesztelik, Hollandiában a krumplivetést, a spanyoloknál a szőlő permetezését, és nem utolsósorban csökkentenék a rovarirtószerek használatát, zöldebbé tennék az almák termesztését.

Fotó: Unsplash

Kapcsolódó cikkek

Felfújható csónak nem csak halászoknak

Felfújható csónak nem csak halászoknak

Egy-egy csónak sok célt szolgálhat. A választásunkat meghatározhatja, hogy a nyaraláson mivel is szeretnénk eltölteni az időnket.

A világ leggyorsabb traktora

A világ leggyorsabb traktora

A JCB Fastrac Two a világ hivatalosan is leggyorsabb traktora – ezt a rekordot, a 217,57 km/órás sebességet pedig 2019 ősze óta tartja.

Így javíthatod a talaj minőségét, ha szántófölded van!

Így javíthatod a talaj minőségét, ha szántófölded van!

A talaj minőségének javítása többféle módon is lehetséges.