Erdőtelepítésben is jeleskednek a drónok

Egy újabb terület, ahol a gépek jobban teljesítenek az embereknél.
Erdőtelepítésben is jeleskednek a drónok

Drónok bevetésével kísérletezett a kanadai Flash Forest startup cég, aminek fejlesztéseivel lehetővé vált egy az emberi munkánál jóval hatékonyabb, gyorsabb és olcsóbb módja a fák ültetésének. Ebben a kérdésben viszont szó sincs versengésről, hiszen a fő cél a hatékonyság, abban pedig a drónok teljesítményét elnézve nincs hiba.

Pneumatikus rendszerrel lettek felszerelve a repülő szerkezetek, amikkel a startup célja, hogy néhány éven belül megsokszorozzák a teljesítményüket, hogy végül egymilliárd fa ültetésére váljanak alkalmassá. Az ültetőgépek egy olyan rendszer alapján dolgoznak, ami felméri, hogy milyen minőségű a talaj, és ehhez alkalmazkodva választja ki az erősséget, ami természetesen az ültetendő fa típusát is figyelembe veszi ilyenkor.

Jelenleg naponta 20 ezer kis csomagot juttatnak a földbe a drónok, ezt a számot szeretnék 100 ezerre feltornászni a kanadai kutatók. Fontos és nagy lehetőségeket rejt ezeknek a gépeknek a munkája, mivel akadnak olyan nehezen megközelíthető területek, ahol az ember jóval kevésbé tud érvényesülni egy ásót hurcolva, mint az égből magokkal áldó drónok

A globális felmelegedés lelassítása, illetve ennek a korlátozása az egyik fő motivációja a társaságnak, akik az ültetőgépeket Ontario területén már sikerrel tesztelték. További nagy előnye ezeknek a szerkezeteknek, hogy nem csak ültetőgépekként funkcionálnak, hiszen később is tudnak gondoskodni a növényekről, különféle tápanyagok, megfigyelések segítségével nyomon kísérve és támogatva a növekedésüket.

Nyitókép: Unsplash


Kapcsolódó cikkek

A NASA űrtechnológiával támogatná a gazdálkodókat

A NASA űrtechnológiával támogatná a termelőket

A mezőgazdasági munkálatok alaposabb megismerésével válna ez lehetővé.

Felfújható csónak nem csak halászoknak

Felfújható csónak nem csak halászoknak

Egy-egy csónak sok célt szolgálhat. A választásunkat meghatározhatja, hogy a nyaraláson mivel is szeretnénk eltölteni az időnket.