A halipari melléktermék a kuka helyett ezentúl a tányérunkon landol

Egy új eljárásnak köszönhetően most már a haliparban is lehetővé válik a pazarlás elkerülése.
Vége a halipari pazarlásnak

Svéd élelmiszeripari kutatók fejlesztése az az új válogatási technológia, aminek köszönhetően az eddig szinte kizárólagosan felhasználásra kerülő filé mellett a hal további részeit is fel tudja dolgozni az ipar. Chalmers Műszaki Egyetem munkatársai által kidolgozott módszer hozzájárul ahhoz, hogy az eddig az ömlesztetten szemétbe kerülő maradványokat szortírozzák, majd különféle eljárásokkal az eddig kárba vesző tápanyagokat is hasznosítsák.

Pazarlás nélkül

A halfeldolgozóipar komoly ágazat Európában közel 30 milliárd eurós forgalmával. Ezzel együtt viszont évi 1,5 millió tonna tengeri mellékterméket is termel, aminek sorsa eddig az előzőekben leírtak szerint alakult. Ezzel szemben a svédek által fejlesztett válogatási megoldás lehetővé teszi, hogy a filé mellett a gerinc, a farok úszó, a fej, a hasi lebeny és a zsigerek gondosan szétválasztva, nem csak az élelmiszeripar számára, de a kozmetikumok gyártásának, illetve az olajigyártás is hasznos alapanyagául szolgáljanak.

A hasi lebenyben és a belekben magas az Omega-3 zsírtartalom, ezért kiváló alapanyaga a már említett olajoknak. Ahogy a bőrt, kötőszövetet és csontokat tartalmazó részek segítségével a kollagén is előállítható, ami pedig tehát a kozmetikai termékek, valamint az étrendkiegészítők előállításához hasznos.

Az orusti Ellösben működő Sweden Pelagic halfeldolgozó cég már a gyakorlatban is alkalmazza a kutatók által kifejlesztette módszert, amivel egyelőre kifejezetten elégedettek. Ez nem is meglepő, hiszen az éves terv szerint 200-300 tonna hús előállításáról van szó, ez a szám pedig az elképzeléseik szerint csak minden évre egyre növekedik majd. Mivel az eljárás lényege, hogy az egész hallal olyan gondosan és alapossággal bánjanak, ahogy eddig a filével tették, nem meglepő, hogy komoly karriert jósolnak ennek a megoldásnak, ami az egészséges és veszteségmentes halfeldolgozás jövőjét jelentheti.

Szerző: Galambos Dániel

Kapcsolódó cikkek

Mutáns paradicsommal a stressz ellen?

Mutáns paradicsommal a stressz ellen?!

A piros sarokban: a japán csodafegyver.

Egyedülálló ipari kenderfajtát fejlesztettek ki a lengyel kutatók

Egyedülálló ipari kenderfajtát fejlesztettek ki a lengyel kutatók

A megnövekedett piaci keresletre megérkezett a megoldás.

Egy pénzbírság vezet majd a trágyázás forradalmához?

Egy pénzbírság vezet majd a trágyázás forradalmához?

Fontos kutatások indultak el egy izraeli vállalatnál.