Mezőgazdaság vegyszerek nélkül: ragadozómadarak a kártevők ellen

Az élővilág sokszínűségének fenntartása, a környezet terhelésének csökkentése a jövő –termelésének – kulcsa.
Ragadozó madarak a mezőgazdaságban

Magyarországon a hörcsögök és mezei pockok esetében néhány évente előfordul a gradáció, amire a gazdáknak célszerű gyorsan reagálni, ha menteni akarják a növényeiket. Ezek az apró rágcsálók táplálékául szolgálnak több haza ragadozó madárfajnak, amilyen például a barna rétihéja, az egerészölyv, gatyás ölyv, a vörös vércse és az erdei fülesbagoly, de emellett a kisebb prémes ragadozók zsákmányállatai is.

A fenntarthatóság az élet minden területén egyre fontosabb és sürgetőbb témává válik, aminek megvalósításában a mezőgazdaságnak főszerepe van. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a jövőnk és a bolygójövőjének érdekében olyan megoldásokat kell választani a mezőgazdaságban, ami a monokultúrák visszaszorításával elősegítené az élővilág sokszínűségét, illetve a termelés miatt a környezetre háruló terhek csökkenését. Utóbbi megvalósításának egyik módja a vegyszerek használatának csökkentése, ami jelen példánkkal, azaz a kártevők ragadozómadarakkal való irtásával is kivitelezhető.

Fotók: Unsplash
Az említett madarak többsége környezetbarát megoldásként, ráadásul ingyen bevethető a káros rágcsálóirtó szerek helyett. Ezek a madarak nem veszélyeztetik az egyéb állatállományokat, így érdemes „szolgáltatásaikat” igénybe venni. Ezt úgy lehet elősegíteni, ha az adott terület szélére ülőfákat, lesőfákat, „T”-fákat állítunk, ahonnan alaposan megfigyelhetik a földet, és főleg a prédákat. Mivel vártamadarakról van szó, azaz úgy vadásznak, hogy egy magasabb pontra kiülve tartják szemmel a későbbi zsákmányt, az ilyen kiülőkkel, ha nem szegélyezik fák a földeket, oda csábíthatjuk őket, ha pedig elegendő eleséget találnak majd, hűségesek maradnak a földhöz, azaz ez klasszikusan egy „mindenki nyer” helyzet.

Kapcsolódó cikkek

Innovációk az ásványvíziparban

Innovációk az ásványvíziparban

Az ásványvíziparban az innováció a technológiai fejlődést és az új termékfejlesztéseket jelenti, amelyek célja a termelékenység növelése, a költségek csökkentése, a fenntarthatóság elősegítése és a fogyasztói igények kielégítése.

Ragadozó madarak a mezőgazdaságban

Mezőgazdaság vegyszerek nélkül: ragadozómadarak a kártevők ellen

A mezőgazdaságban régóta ismert, de mellőzött módszerrel hatékonyan fel lehet venni a harcot a kártékony rágcsálók ellen.

Nem véletlenül világhírű a magyar pálinka

Nem véletlenül világhírű a magyar pálinka

A magyar gasztronómia egyik kulcsszereplője, de mit érdemes tudni erről a hungarikumról?