Mezőgazdaság vegyszerek nélkül: ragadozómadarak a kártevők ellen

Az élővilág sokszínűségének fenntartása, a környezet terhelésének csökkentése a jövő –termelésének – kulcsa.
Ragadozó madarak a mezőgazdaságban

Magyarországon a hörcsögök és mezei pockok esetében néhány évente előfordul a gradáció, amire a gazdáknak célszerű gyorsan reagálni, ha menteni akarják a növényeiket. Ezek az apró rágcsálók táplálékául szolgálnak több haza ragadozó madárfajnak, amilyen például a barna rétihéja, az egerészölyv, gatyás ölyv, a vörös vércse és az erdei fülesbagoly, de emellett a kisebb prémes ragadozók zsákmányállatai is.

A fenntarthatóság az élet minden területén egyre fontosabb és sürgetőbb témává válik, aminek megvalósításában a mezőgazdaságnak főszerepe van. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a jövőnk és a bolygójövőjének érdekében olyan megoldásokat kell választani a mezőgazdaságban, ami a monokultúrák visszaszorításával elősegítené az élővilág sokszínűségét, illetve a termelés miatt a környezetre háruló terhek csökkenését. Utóbbi megvalósításának egyik módja a vegyszerek használatának csökkentése, ami jelen példánkkal, azaz a kártevők ragadozómadarakkal való irtásával is kivitelezhető.

Fotók: Unsplash
Az említett madarak többsége környezetbarát megoldásként, ráadásul ingyen bevethető a káros rágcsálóirtó szerek helyett. Ezek a madarak nem veszélyeztetik az egyéb állatállományokat, így érdemes „szolgáltatásaikat” igénybe venni. Ezt úgy lehet elősegíteni, ha az adott terület szélére ülőfákat, lesőfákat, „T”-fákat állítunk, ahonnan alaposan megfigyelhetik a földet, és főleg a prédákat. Mivel vártamadarakról van szó, azaz úgy vadásznak, hogy egy magasabb pontra kiülve tartják szemmel a későbbi zsákmányt, az ilyen kiülőkkel, ha nem szegélyezik fák a földeket, oda csábíthatjuk őket, ha pedig elegendő eleséget találnak majd, hűségesek maradnak a földhöz, azaz ez klasszikusan egy „mindenki nyer” helyzet.

Kapcsolódó cikkek

Vége a halipari pazarlásnak

A halipari melléktermék a kuka helyett ezentúl a tányérunkon landol

Illetve egy sor egyéb helyen használják fel az eddig hátrahagyott részeket.

Öt élelmiszer, ami örökre eltűnhet az éghajlatváltozás miatt

Öt élelmiszer, ami örökre eltűnhet az éghajlatváltozás miatt

Minden nap fogyasztjuk némelyiket, de a jövőben végleg eltűnhetnek.

Egy pénzbírság vezet majd a trágyázás forradalmához?

Egy pénzbírság vezet majd a trágyázás forradalmához?

Fontos kutatások indultak el egy izraeli vállalatnál.