Öt élelmiszer, ami örökre eltűnhet az éghajlatváltozás miatt

Az viszont már hosszú ideje tudható, hogy a folyamatosan emelkedő hőmérséklet, az egyre inkább elsavasodó óceánok, a váratlanul kialakuló és pusztító óriási viharok komoly károkat okoznak az élővilágban, annak azon részében is, amiket az ember táplálékaként fogyaszt.
A búza az egyik legjelentősebb táplálékforrása az emberiségnek, amit a világszerte termesztenek. Egy 2019-es tanulmány szerint az éghajlatváltozás okozta aszályok, akár ezeknek a termőföldeknek a hatvan százalékát is érinthetik, írta az Independent.
Magyarországon annyira nem elterjedt a juharszirup fogyasztása, viszont Észak-Amerikában nagyon népszerű, gyakorlatilag kulturális ikon. A juharfa nedve a téli hőmérséklettől függően folyik, a fagyási és olvadási viszonyok befolyásolják a mozgását. Így tehát a csapolási lehetőségeket is befolyásolja a hőmérséklet.
Talán a legkevésbé meglepő, hiszen a hírekben sokszor feltűnő téma, hogy a tengerekre, óceánokra milyen hatással van az éghajlatváltozás. A víz hőmérsékletének emelkedése mellett a másik fő probléma az elsavasodás. A CO2-szint, ami az iparosodás előtti időkhöz képest huszonöt százalékos növekedést mutat. A túlhalászással együtt ezek végzetesproblémát jelentenek: a jól működő rendszerek felborulásához, átalakulásához, majd felszámolódásához vezetnek.
Akár évtizedeken belül búcsút inthetünk a csokoládénak is, hiszen a kakaófák kiszáradásához vezethet a Nyugat-Afrikában 2050-re jósolt két Celsius fokos hőmérsékletnövekedés. Ahogy minden élelmiszerrel kapcsolatban, így a csokoládénál is először az árnövekedés várható, majd ha a jóslatok beválnak, akkor az eltűnése.
A kávé mellett a bor veszélybe kerülése az, ami leginkább felkelti a közvélemény figyelmét. Míg előbbire van átmeneti megoldás, utóbbi könnyen az éghajlatváltozás áldozatává válhat, hiszen a bortermelés jelenleg is egy kényes terület, amit könnyen teljesen felszámolhat az emelkedő hőmérséklet.
Fotók: Unsplash