Öt élelmiszer, ami örökre eltűnhet az éghajlatváltozás miatt

A mezőgazdaság és az élelmiszertermelés is teljesen átalakulhat. Sok növény jövője egyre bizonytalanabbá válik, de arra vonatkozóan, hogy pontosan mi vár ránk, egyelőre nincsenek biztos adataink.
Öt élelmiszer, ami örökre eltűnhet az éghajlatváltozás miatt

Az viszont már hosszú ideje tudható, hogy a folyamatosan emelkedő hőmérséklet, az egyre inkább elsavasodó óceánok, a váratlanul kialakuló és pusztító óriási viharok komoly károkat okoznak az élővilágban, annak azon részében is, amiket az ember táplálékaként fogyaszt.

A búza az egyik legjelentősebb táplálékforrása az emberiségnek, amit a világszerte termesztenek. Egy 2019-es tanulmány szerint az éghajlatváltozás okozta aszályok, akár ezeknek a termőföldeknek a hatvan százalékát is érinthetik, írta az Independent.

Magyarországon annyira nem elterjedt a juharszirup fogyasztása, viszont Észak-Amerikában nagyon népszerű, gyakorlatilag kulturális ikon. A juharfa nedve a téli hőmérséklettől függően folyik, a fagyási és olvadási viszonyok befolyásolják a mozgását. Így tehát a csapolási lehetőségeket is befolyásolja a hőmérséklet.

Talán a legkevésbé meglepő, hiszen a hírekben sokszor feltűnő téma, hogy a tengerekre, óceánokra milyen hatással van az éghajlatváltozás. A víz hőmérsékletének emelkedése mellett a másik fő probléma az elsavasodás. A CO2-szint, ami az iparosodás előtti időkhöz képest huszonöt százalékos növekedést mutat. A túlhalászással együtt ezek végzetesproblémát jelentenek: a jól működő rendszerek felborulásához, átalakulásához, majd felszámolódásához vezetnek.


Akár évtizedeken belül búcsút inthetünk a csokoládénak is, hiszen a kakaófák kiszáradásához vezethet a Nyugat-Afrikában 2050-re jósolt két Celsius fokos hőmérsékletnövekedés. Ahogy minden élelmiszerrel kapcsolatban, így a csokoládénál is először az árnövekedés várható, majd ha a jóslatok beválnak, akkor az eltűnése.

A kávé mellett a bor veszélybe kerülése az, ami leginkább felkelti a közvélemény figyelmét. Míg előbbire van átmeneti megoldás, utóbbi könnyen az éghajlatváltozás áldozatává válhat, hiszen a bortermelés jelenleg is egy kényes terület, amit könnyen teljesen felszámolhat az emelkedő hőmérséklet.

Fotók: Unsplash

Kapcsolódó cikkek

Földbe ásott bugyival vizsgálható a talaj minősége

Földbe ásott bugyival vizsgálható a talaj minősége

Az elásott fehérnemű megmutatja a föld állapotát.

Öt élelmiszer, ami örökre eltűnhet az éghajlatváltozás miatt

Öt élelmiszer, ami örökre eltűnhet az éghajlatváltozás miatt

Minden nap fogyasztjuk némelyiket, de a jövőben végleg eltűnhetnek.

Nem véletlenül világhírű a magyar pálinka

Nem véletlenül világhírű a magyar pálinka

A magyar gasztronómia egyik kulcsszereplője, de mit érdemes tudni erről a hungarikumról?