Mutáns paradicsommal a stressz ellen?!

Vitaminokkal felturbózott paradicsommal álltak elő a tudósok.
Mutáns paradicsommal a stressz ellen?

„Az vagy, amit megeszel!” Hogy milyen jelentősége van az elfogyasztott ételeinknek az egészségünkre, talán senkinek nem kell magyarázni. Nem csak az ételallergia, az elhízás, a cukorbetegség, hanem a lelkiállapotunk is nagyban függ attól, hogy mit eszünk rendszeresen. „Mondd meg, mit eszel, s megmondom, ki vagy.”

Génszerkesztett paradicsomokkal rukkolt elő a japán Tsukuba Egyetem tudósainak segítségével a Sanatech Seed startup vállalkozás. A módosítás lényege, hogy ezekben a gyümölcsökben, egészen pontosan a magjaikban, lecsökkentették a gamma-aminovajsavat (GABA) lebontó enzimek számát, ezáltal tehát magasabb GABA szintet értek el. Az eljárásnak köszönhetően ezek a mutáns paradicsomok ötször nagyobb mennyiségben tartalmaznak gamma-aminovajsavat, aminek az emberi egészségre gyakorolt pozitív hatása a lényeges.

Szakértők úgy vélik, hogy a vérnyomás csökkentése mellett a stressz szintjét is képes redukálni a GABA, összességében tehát nyugtató hatással bír a paradicsom, ami az álmatlanság kezelésében is sikeresnek tűnk. És bár a génszerkesztett gyümölcs kifejezés nem hangzik túl ínycsiklandóan, de ha jobban belegondolunk, több olyan háziasított, genetikai beavatkozáson átesett élelmiszert is fogyasztunk, amiknél ezek a tulajdonságok nem okoznak gondot. A génszerkesztés és a génmódosítás azonosságáról folytatott viták elcsitulni látszanak, és egyre inkább dominás az álláspont, miszerint előbbi elfogadható a termelésben. Éppen ezért Japánban nem génmódosított gyümölcsként tartják számon ezeket a csodaparadicsomokat, amiket 4200 önkéntes gazda nevelt fel a számukra kiosztott magról.

Mivel csak a közelmúltban született meg a felismerés azzal kapcsolatban, hogy ez az eljárás hasznos lehet az emberek számára, egyelőre években (1-2) mérhető, hogy mikor engedélyezik a nyugtató hatású paradicsomok kereskedelmét. Vélhetően ezek ezek a gyümölcsök lesznek az úttörői ennek az eljárásnak.

Fotók: Illusztráció/Unsplash
Szerző: Galambos Dániel

Kapcsolódó cikkek

Innovációk az ásványvíziparban

Innovációk az ásványvíziparban

Az ásványvíziparban az innováció a technológiai fejlődést és az új termékfejlesztéseket jelenti, amelyek célja a termelékenység növelése, a költségek csökkentése, a fenntarthatóság elősegítése és a fogyasztói igények kielégítése.

Megvalósult a Sóskút Fruct Gyümölcstermelő Kft. „Precíziós, hiteles meteorológiai bázisú intelligens öntözési eljárások fejlesztése” című európai uniós projektje.

Megvalósult a Sóskút Fruct Gyümölcstermelő Kft. „Precíziós, hiteles meteorológiai bázisú intelligens öntözési eljárások fejlesztése” című európai uniós projektje

Megvalósult a Sóskút Fruct Gyümölcstermelő Kft. „Precíziós, hiteles meteorológiai bázisú intelligens öntözési eljárások fejlesztése” című európai uniós projektje.

Öt élelmiszer, ami örökre eltűnhet az éghajlatváltozás miatt

Öt élelmiszer, ami örökre eltűnhet az éghajlatváltozás miatt

Minden nap fogyasztjuk némelyiket, de a jövőben végleg eltűnhetnek.