Mutáns paradicsommal a stressz ellen?!

Vitaminokkal felturbózott paradicsommal álltak elő a tudósok.
Mutáns paradicsommal a stressz ellen?

„Az vagy, amit megeszel!” Hogy milyen jelentősége van az elfogyasztott ételeinknek az egészségünkre, talán senkinek nem kell magyarázni. Nem csak az ételallergia, az elhízás, a cukorbetegség, hanem a lelkiállapotunk is nagyban függ attól, hogy mit eszünk rendszeresen. „Mondd meg, mit eszel, s megmondom, ki vagy.”

Génszerkesztett paradicsomokkal rukkolt elő a japán Tsukuba Egyetem tudósainak segítségével a Sanatech Seed startup vállalkozás. A módosítás lényege, hogy ezekben a gyümölcsökben, egészen pontosan a magjaikban, lecsökkentették a gamma-aminovajsavat (GABA) lebontó enzimek számát, ezáltal tehát magasabb GABA szintet értek el. Az eljárásnak köszönhetően ezek a mutáns paradicsomok ötször nagyobb mennyiségben tartalmaznak gamma-aminovajsavat, aminek az emberi egészségre gyakorolt pozitív hatása a lényeges.

Szakértők úgy vélik, hogy a vérnyomás csökkentése mellett a stressz szintjét is képes redukálni a GABA, összességében tehát nyugtató hatással bír a paradicsom, ami az álmatlanság kezelésében is sikeresnek tűnk. És bár a génszerkesztett gyümölcs kifejezés nem hangzik túl ínycsiklandóan, de ha jobban belegondolunk, több olyan háziasított, genetikai beavatkozáson átesett élelmiszert is fogyasztunk, amiknél ezek a tulajdonságok nem okoznak gondot. A génszerkesztés és a génmódosítás azonosságáról folytatott viták elcsitulni látszanak, és egyre inkább dominás az álláspont, miszerint előbbi elfogadható a termelésben. Éppen ezért Japánban nem génmódosított gyümölcsként tartják számon ezeket a csodaparadicsomokat, amiket 4200 önkéntes gazda nevelt fel a számukra kiosztott magról.

Mivel csak a közelmúltban született meg a felismerés azzal kapcsolatban, hogy ez az eljárás hasznos lehet az emberek számára, egyelőre években (1-2) mérhető, hogy mikor engedélyezik a nyugtató hatású paradicsomok kereskedelmét. Vélhetően ezek ezek a gyümölcsök lesznek az úttörői ennek az eljárásnak.

Fotók: Illusztráció/Unsplash
Szerző: Galambos Dániel

Kapcsolódó cikkek

Ragadozó madarak a mezőgazdaságban

Mezőgazdaság vegyszerek nélkül: ragadozómadarak a kártevők ellen

A mezőgazdaságban régóta ismert, de mellőzött módszerrel hatékonyan fel lehet venni a harcot a kártékony rágcsálók ellen.

Nem véletlenül világhírű a magyar pálinka

Nem véletlenül világhírű a magyar pálinka

A magyar gasztronómia egyik kulcsszereplője, de mit érdemes tudni erről a hungarikumról?

Minden, amire ügyelni kell a pályázati anyag leadása előtt

Minden, amire ügyelni kell a pályázati anyag leadása előtt

Ha ezeket a tippeket megfogadja, az Ön cége is jó esélyekkel indulhat.