Földbe ásott bugyival vizsgálható a talaj minősége

Civil közreműködésre alapozva tudományos projektet szervezett az ELKH ATK Talajtani Intézet.
Földbe ásott bugyival vizsgálható a talaj minősége

Magyarország lakosait is bevonja a tudományos munkába az ELKH ATK Talajtani Intézet, aminek munkatársai arra kérték az embereket, földeljenek el egy pamutbugyit. A tavaszi-nyári projekt lényege, hogy a résztvevők egy kanadai mintára szerveződő talajvizsgálatban vegyenek részt úgy, hogy a 100 százalékos pamut női alsót elássák, ami két hónappal később kiásva megmutatja, hogy magasabb vagy alacsonyabb a biológiai aktivitás a földben.

A kissé szokatlannak tűnő megoldás tehát Kanadából indult, „soil your undies” néven még 2015-ben, de hamar meghódította a világ gazdáinak szívét, így a francia és norvég földtulajok éppúgy a föld alá küldtük a 100 százalékos pamut alsóneműket, mint az izlandiak.

A teszt lényege tehát, hogy néhány hónap alatt gyorsan és egyszerűen információt nyerjünk a talajunk minőségéről. A mintegy tápanyagként a 15-20 centiméter mélyen a földbe juttatott bugyit, ha kellően jó minőségű földbe ássuk, azaz magasabb biológiai aktivitásúba, az ott élő élőlények ennyi idő alatt szinte teljesen lebontják, esetleg meghagyják a masnikat és pántokat. Ha viszont a talaj biológiai aktivitása kisebb, értelemszerűen annál több marad az alsóneműből, amiből kiderül, hogy a talaj minősége nem túl jó.

A szórakoztató és kellően kirívó módszer lényege, hogy szélesebb körben is felhívja a figyelmet a talajminőség kérdésére, ami egy olyan globális ügy, amivel az agrárszektor már régóta foglalkozik.

Kapcsolódó cikkek

Egyedülálló ipari kenderfajtát fejlesztettek ki a lengyel kutatók

Egyedülálló ipari kenderfajtát fejlesztettek ki a lengyel kutatók

A megnövekedett piaci keresletre megérkezett a megoldás.

Vége a halipari pazarlásnak

A halipari melléktermék a kuka helyett ezentúl a tányérunkon landol

Illetve egy sor egyéb helyen használják fel az eddig hátrahagyott részeket.

Egy pénzbírság vezet majd a trágyázás forradalmához?

Egy pénzbírság vezet majd a trágyázás forradalmához?

Fontos kutatások indultak el egy izraeli vállalatnál.