Egyedülálló ipari kenderfajtát fejlesztettek ki a lengyel kutatók

Magas hozamú fajtával álltak elő a szakemberek.
Egyedülálló ipari kenderfajtát fejlesztettek ki a lengyel kutatók

Az elmúlt években az ipari kender alapanyagú termékek hatalmas népszerűségre tettek szert globálisan, így egyre többet találkozhatunk a boltok polcain is – a listavezető CBD-olajak mellett – az élelmiszeripar által is felfedezett növényi alapú termékekkel, amilyenek a kenderszeletek, olajak, tej és a növényi fehérje. Ezzel párhuzamosan nyilvánvaló módon megnőtt a kereslet a kendermagok iránt is, amire a Természetes Rostok és Gyógynövények Intézetének kenderprogramja gyors választ adott, a magas hozamú Henola nevű fajta képében. A hektáronként 1,5-2 tonna termést hozó kendert könnyebb betakarítani a magasságának köszönhetően, minderre pedig augusztus végén, szeptember elején kerülhet sor. A Henola 2019 óta van jelen a piacon, azóta népszerűsége felfelé ível,mind Lengyelországban, mind külföldön. A lengyel regisztrációs hatóság (COBORU) által bejegyzett, de a coloradói mezőgazdasági szerv, illetve a Kanadai Vetőmagtermesztők Szövetsége is elismeri, így nem meglepő, hogy 2020-ban a Henola elnyerte a jövő lengyel terméke címet, valamint a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter kitüntetését.

Miben más a Henola?

2007-ben kezdődtek a kutatások annak érdekében, hogy megszülethessen egy magasabb hozamú kenderfajta; az IWNIRZ Kutatóegység megfeszített munkájának, az intenzív nemesíti kutatásoknak hét év múlva látott napvilágot az eredménye, ami a Henola nevet kapta. Végül két vegetációs időszak elteltével, 2017-ben regisztrálták ezt a törzset Lengyelországban. A Henola ipari kenderfajta egyedülálló módon az egyetlen regisztrált egylaki olajsavfajta a világon. A fajta különlegessége a terméshozamában rejlik, ami az egyéb típusokkal szemben néhányszor nagyobb, így megfelelően kiszolgálja az ipari vetőmaggal dolgozó vállalkozókat is. Emellett a másik kiemelkedő tulajdonsága a magassága, ami eltér a többi típustól, hiszen 1,5-2 méterre nő csak meg, ami a hagyományos 3-5 méternél jóval egyszerűbb, és nem mellesleg olcsóbb betakarítást tesz lehetővé; speciális gépeket nem igényel a munkafolyamat, ami ráadásul jóval nagyobb hatékonysággal is végezhető. Mindemellett a 3 héttel rövidebb vegetációs időszak is olyan tulajdonsága, ami jóval gazdaságosabb választássá teszi, sőt, valójában összességében ezek révén egy teljesen egyedülálló típusról van szó, ami minden eddig ismert típustól megkülönböztethető egyedi jellemzői révén.

További információ: www.polishhempprogram.com

Szerző: Galambos Dániel
Fotó: Polish Hemp Program

Kapcsolódó cikkek

Vége a halipari pazarlásnak

A halipari melléktermék a kuka helyett ezentúl a tányérunkon landol

Illetve egy sor egyéb helyen használják fel az eddig hátrahagyott részeket.

Mutáns paradicsommal a stressz ellen?

Mutáns paradicsommal a stressz ellen?!

A piros sarokban: a japán csodafegyver.

Ragadozó madarak a mezőgazdaságban

Mezőgazdaság vegyszerek nélkül: ragadozómadarak a kártevők ellen

A mezőgazdaságban régóta ismert, de mellőzött módszerrel hatékonyan fel lehet venni a harcot a kártékony rágcsálók ellen.