Nem véletlenül világhírű a magyar pálinka

A hazánkba látogató turisták körében népszerű emberkísérlet a pálinkával való ismerkedés.
Nem véletlenül világhírű a magyar pálinka

Magyarországon igazi nemzeti italként bánunk a pálinkával, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) például egy a vendéglátásban dolgozók számára készített külön katalógussal is segíti a helyes kínálás módját. A 2004 óta védett hungarikumnak számító gyümölcspárlatot hazánkban, illetve négy osztrák tartományban állíthatnak elő. A szó mai értelemben vett jelentése is nagyjából ezzel a folyamattal azonos időben rögzült.

Hazánkban az égetett szeszekről szóló adatok már a 14. századból elérhetőek, de ezek még nem a pálinkára vonatkoztak, hanem feltehetően a borpárlatra. A 17. században megjelenő pálinka egy szlovák jövevényszó, ami kezdetben az északról érkező gabonapálinkára vonatkozott a néprajzi adatok szerint. Az évszázadok során sokat változott az elnevezés jelentése, míg korábban tehát a különféle gabonákból, sőt burgonyából készülő párlatokat nevezték így, a 20. századra már főként a gyümölcsökből készült erjesztett cefre párlatát, de még ma is akadnak, akik az égetett szesz szinonimájaként használják. Magyarországon több gyümölcsből is készülhet a világhírű pálinka: szilva, barack, körte, meggy, cseresznye, alma, eper vagy éppen a szőlőtörköly is adhatja az alapját.

A jó pálinka kulcsa az érett és egészséges gyümölcs, ezért a készítésekor különösen figyelni kell az alapanyag tisztaságára.

Mindemellett viszont bármennyire is káprázatos a méltán nagy sikerű magyar ital, azt nem árt róla tudni, hogy bár évszázadokig hittek abban, hogy gyógyerővel bír, sőt sokan abban is, hogy minden reggel érdemes meginni belőle egy kupicányit, a csodatevő képességének, betegségűző hatásának valóságtartalma igen csekély. A másik tévhit a pálinkával kapcsolatban, hogy akkor érezhető ki igazán az íze, ha alaposan lehűtve kínáljuk, a lehető legjobban ugyanis 18-20 Celsius-fokon érezhető ki a zamata.

Ha kedvet kaptál a vendéglátáshoz, falusi vendéglátó tanfolyamra jelentkezés ezen az oldalon lehetséges.

Kapcsolódó cikkek

Vége a halipari pazarlásnak

A halipari melléktermék a kuka helyett ezentúl a tányérunkon landol

Illetve egy sor egyéb helyen használják fel az eddig hátrahagyott részeket.

Öt élelmiszer, ami örökre eltűnhet az éghajlatváltozás miatt

Öt élelmiszer, ami örökre eltűnhet az éghajlatváltozás miatt

Minden nap fogyasztjuk némelyiket, de a jövőben végleg eltűnhetnek.

Földbe ásott bugyival vizsgálható a talaj minősége

Földbe ásott bugyival vizsgálható a talaj minősége

Az elásott fehérnemű megmutatja a föld állapotát.