Lézerfény lehet a megoldás a madárinfluenza ellen

Lézerrel tartják távol a vadmadarakat a baromfitelepektől.
Lézerfény lehet a megoldás a madárinfluenza ellen

A holland Bird Control Group fejlesztése az a szerkezet, ami zöld lézerfénnyel ijeszti el az állattartó telepek környezetébe kerülő vadmadarakat. 2019 és 2020 között kísérleti időszakot tartottak egy holland szabadtartású telepen, ahol a baromfiak védelmében vetették be az eszközt, aminek munkáját, így a madarak viselkedését is több kamera segítségével figyelték meg.

A vizsgálat első felében azt tanulmányozták, hogy milyen szokásai vannak a vadmadaraknak, amikor nem érzik úgy, hogy veszély fenyegetné őket. A második szakaszban pedig azt figyelték meg, hogyan reagálnak a zöld lézerfényre.

A vadkacsák és egyéb vízi madarak a telephez tartozó nyílt vízben töltötték az idejük nagy részét, amit egyébként a baromfiak is használtak, illetve a délutáni óráktól másnap reggelig élelmet kerestek.

Miután a telep közepén egy hat méter magas póznára állítva használni kezdték a lézerfényt, a vadmadarak ezt hozzájuk közelítő veszélyforrásként érzékelve menekülőre fogták. A zöld lézerfényt két műszakban alkalmazták, éjszaka, amíg a tyúkok az ólban voltak, a szabadtartás területét őrizték vele, napközben viszont a telep környékének védelmére használták. Az eredmény a vadkacsák esetében 99,7 százalékos távolmaradást eredményezett, míg más vízimadarak esetében is 96 százaléknál magasabb arányban működött.

Az automatizált madárvédő technológia tehát szépen bizonyított, és fejlesztői szerint ez a madárinfluenza elleni harcban is hasonlóan működne.

Kapcsolódó cikkek

Macskák és kutyák szociális beilleszkedése - Hogyan segíthetjük kedvenceinket egymás elfogadásában

Macskák és kutyák szociális beilleszkedése - Hogyan segíthetjük kedvenceinket egymás elfogadásában

A macskák és kutyák eltérő természetű állatok, így a szociális beilleszkedésük némi türelem és odafigyelés mellett történik.

Rovarokból készül a jövő takarmánya

Rovarokból készül a jövő takarmánya?

Nagy potenciál rejlik a rovarlisztekben, ami évek óta forró téma az állattartásban.

Csúcsragadozóvá vált Magyarországon az aranysakál

Csúcsragadozóvá vált Magyarországon az aranysakál

Nádi farkasként vagy aranysakálként is ismert.