Áttörést hozhat az embriók nemi meghatározása a tojásiparban

Néhány évvel ezelőtt kapott nagyobb nyilvánosságotaz 1950-es évek óta létező élelmiszeripari jelenség, miszerint a tojásipar évente 6,5 milliárd hím csibe életét követeli, és pusztán azért kell meghalniuk szörnyű kínok közt, mert nem tojónak születtek.
Áttörést hozhat az embriók nemi meghatározása a tojásiparban

Az állatjóléti szervezetek minden küzdelme ellenére sem sikerült eddig globális megoldást találni a problémára, de egyre több kísérlet született világszerte, hogy felszámolják a cégek számára felesleges energiafelhasználással járó, többletköltségeket okozó jelenséget, ami nem mellesleg etikailag is több, mint aggályos ügy.

Ebben jelenthet áttörést az In Ovo cég évtizedes kutatói és fejlesztői munkájának gyümölcse, az Ella nevű gép, aminek prototípusa jelenleg Hollandiában, Ochtenben megtalálható. Az eszköz alkalmas a tojásokban fejlődő csibeembriók nemi meghatározására, ezzel kiküszöbölve a felesleges csibeirtást. Az Ella segítségével így csak a tojókat rejtő tojások maradnának a keltetőben, és a felesleges, selejtezésnek nevezett folyamatra sem lenne szükség.

Az első csoport, azaz 150 ezer csibe már kikelt, a sikeres eredménnyel pedig a cég fontos mérföldkőhöz érkezett. A folyamatos fejlesztésekkel az a terv, hogy a jelenleg évi egymillió tojótyúk kapacitással rendelkező gép a jelenlegi teljesítményének ötszörösére legyen képes.

Fotó: Unsplash

Kapcsolódó cikkek

Csúcsragadozóvá vált Magyarországon az aranysakál

Csúcsragadozóvá vált Magyarországon az aranysakál

Nádi farkasként vagy aranysakálként is ismert.

Rovarokból készül a jövő takarmánya

Rovarokból készül a jövő takarmánya?

Nagy potenciál rejlik a rovarlisztekben, ami évek óta forró téma az állattartásban.

Bölények menthetik meg a spanyol erdőket a tüzektől

Gyúlékony aljnövényzet a takarmányuk: megmenthetik a spanyol erdőket a bölények

Az elmúlt években Spanyolországban több száz hektár erdő veszett oda az erdőtüzekben.