Gyúlékony aljnövényzet a takarmányuk: megmenthetik a spanyol erdőket a bölények

Korábban a kihalás szélére sodródtak, de a bölények populációja újra gyarapodik, és mivel az erdők gyúlékony aljnövényzetével táplálkoznak, ők nyújthatják a megoldást az erdőket sújtó tüzekre.
Bölények menthetik meg a spanyol erdőket a tüzektől

Az elmúlt évtizedben mintegy 741 hektárnyi erdőt emésztett fel a tűz Spanyolország-szerte a klímaváltozás miatti hosszú száraz nyarakon. Számos jel arra utal, hogy akárcsak Kaliforniában és Ausztráliában, Spanyolországban is egyre gyakoribbak és erősebbek lesznek az erdőtüzek, írta a The Guardian alapján az MTI.

A spanyol erdőtüzek kockázatát növeli a klímaváltozás, a vidék elnéptelenedése, de az is, hogy a birkatartás visszaesése miatt jelentősen csökkent a növényevők száma, amelyek az erdők gyúlékony aljnövényzetével táplálkoznak, magyarázta Mónica Parrilla, a Greenpeace erdőtűzmegelőző kampányának vezetője. Az európai bölények mintegy tízezer éve szinte teljesen kihaltak Spanyolországban, de egy újratelepítési programnak köszönhetően ma már egyre nő a populációjuk. A bölények sűrű erdőrészeket nyitnak meg, az aljnövényzet fogyasztásával lehetővé teszik, hogy a bozót helyett fű nőjön. Ez csökkenti a gyúlékony aljnövényzet okozta tüzek kockázatát, ráadásul egy sor más faj számára teremt táplálékforrást és szabadabb mozgást.

Az európai bölényekkel foglalkozó spanyolországi központ igazgatója, Fernando Morán állatorvos, „élő fűnyírónak” nevezte a bölényeket, mivel egy 1000 kilogrammot nyomó kifejlett példány napi 30 kilogramm növényzetet fogyaszt, aminek 30 százaléka farost és 70 százaléka növényhajtás és levél. A fosszilis maradványok és barlangrajzok tanúsága szerint az Ibériai-félszigetet 1,2 millió évvel ezelőtt bölények népesítették be, Európa-szerte előfordultak, az utolsó vadon élő példányokat 1919-ben lőtték ki Lengyelországban és 1927-ben Oroszországban. A 8400 ma élő európai bölény a megmaradt tucatnyi példány leszármazottja. Spanyolországban 18 tenyésztőközpontban szaporítják az európai bölényeket, és az elmúlt évtizedben számuk 22-ről 150-re nőtt. 2010-ben hét bölényt engedtek szabadon egy 20 hektáros tölgyesben. A bölények elvégezték az erdészek munkáját: kitisztították az aljnövényzetet, az egyenesen növő csemetéket meghagyták, a hajlottakat, mivel könnyebben hozzáfértek, elfogyasztották. Ez a munka hektáronként 3000 euróba (egymillió forintba) kerülne, de a bölények ingyen elvégezték, idézte fel Morán a kísérleti projektet. A bölénytenyésztő központokat adományokból és önkéntesek támogatásával tartják fenn. Mivel az európai bölényt a spanyol hatóságok nem ismerik el veszélyeztetett fajnak, támogatást sem nyújtanak a projektre. Morán szerint ez szinte az egész Európai Unióra jellemző, csak Lengyelországban és Romániában vannak államilag szponzorált bölénytenyésztő programok.

Képek forrása: Pixabay

A szakértők felhívták a figyelmet a legeltetés rendkívüli fontosságára az erdőgazdálkodásban, amiben nemcsak a bölények szerepe lehet jelentős, hanem más őshonos állatfajoké is, mivel segítenek az ökoszisztéma fenntartásában. Sonia Roig Gómez, a madridi Műszaki Egyetem erdészeti és környezeti karának professzora elmondta, hogy korábban a juhnyájak legeltetése minimalizálta az erdőtüzeket: a mediterrán térségben a pásztorkodásnak kulcsszerepe volt a vidék formálódásában, aminek köszönhetően fajok emelkedtek fel, de ennek eltűnése az erdőtüzek gyakoriságának növekedéséhez vezetett. Mivel az 1950-esévektől egyre többen költöztek a városokba, és hagyták el a gazdaságokat, több bózótos terület alakult ki, amik fokozottan tűzveszélyesek.

Ami a bölényeket illeti, jelenleg Spanyolországban nem szabad őket szabadon engedni, mert nem ismerik el őket őshonos fajnak. A populáció most magánterületeken vagy nemzeti parkok zárt területein él. Morán szerint azonban arra kell bátorítani a gazdákat, hogy tartsanak bölényeket, mert az a földnek is jó, költségtakarékos, és az ökoturizmust is ösztönzi.

Kapcsolódó cikkek

Macskák és kutyák szociális beilleszkedése - Hogyan segíthetjük kedvenceinket egymás elfogadásában

Macskák és kutyák szociális beilleszkedése - Hogyan segíthetjük kedvenceinket egymás elfogadásában

A macskák és kutyák eltérő természetű állatok, így a szociális beilleszkedésük némi türelem és odafigyelés mellett történik.

Lézerfény lehet a megoldás a madárinfluenza ellen

Lézerfény lehet a megoldás a madárinfluenza ellen

A vadmadarak ellen működik a módszer, ami nem egy sci-fi regényből származik, hanem egy holland kutatócsoporttól.

Bölények menthetik meg a spanyol erdőket a tüzektől

Gyúlékony aljnövényzet a takarmányuk: megmenthetik a spanyol erdőket a bölények

Az elmúlt években Spanyolországban több száz hektár erdő veszett oda az erdőtüzekben.