Gyúlékony aljnövényzet a takarmányuk: megmenthetik a spanyol erdőket a bölények

Korábban a kihalás szélére sodródtak, de a bölények populációja újra gyarapodik, és mivel az erdők gyúlékony aljnövényzetével táplálkoznak, ők nyújthatják a megoldást az erdőket sújtó tüzekre.
Bölények menthetik meg a spanyol erdőket a tüzektől

Az elmúlt évtizedben mintegy 741 hektárnyi erdőt emésztett fel a tűz Spanyolország-szerte a klímaváltozás miatti hosszú száraz nyarakon. Számos jel arra utal, hogy akárcsak Kaliforniában és Ausztráliában, Spanyolországban is egyre gyakoribbak és erősebbek lesznek az erdőtüzek, írta a The Guardian alapján az MTI.

A spanyol erdőtüzek kockázatát növeli a klímaváltozás, a vidék elnéptelenedése, de az is, hogy a birkatartás visszaesése miatt jelentősen csökkent a növényevők száma, amelyek az erdők gyúlékony aljnövényzetével táplálkoznak, magyarázta Mónica Parrilla, a Greenpeace erdőtűzmegelőző kampányának vezetője. Az európai bölények mintegy tízezer éve szinte teljesen kihaltak Spanyolországban, de egy újratelepítési programnak köszönhetően ma már egyre nő a populációjuk. A bölények sűrű erdőrészeket nyitnak meg, az aljnövényzet fogyasztásával lehetővé teszik, hogy a bozót helyett fű nőjön. Ez csökkenti a gyúlékony aljnövényzet okozta tüzek kockázatát, ráadásul egy sor más faj számára teremt táplálékforrást és szabadabb mozgást.

Az európai bölényekkel foglalkozó spanyolországi központ igazgatója, Fernando Morán állatorvos, „élő fűnyírónak” nevezte a bölényeket, mivel egy 1000 kilogrammot nyomó kifejlett példány napi 30 kilogramm növényzetet fogyaszt, aminek 30 százaléka farost és 70 százaléka növényhajtás és levél. A fosszilis maradványok és barlangrajzok tanúsága szerint az Ibériai-félszigetet 1,2 millió évvel ezelőtt bölények népesítették be, Európa-szerte előfordultak, az utolsó vadon élő példányokat 1919-ben lőtték ki Lengyelországban és 1927-ben Oroszországban. A 8400 ma élő európai bölény a megmaradt tucatnyi példány leszármazottja. Spanyolországban 18 tenyésztőközpontban szaporítják az európai bölényeket, és az elmúlt évtizedben számuk 22-ről 150-re nőtt. 2010-ben hét bölényt engedtek szabadon egy 20 hektáros tölgyesben. A bölények elvégezték az erdészek munkáját: kitisztították az aljnövényzetet, az egyenesen növő csemetéket meghagyták, a hajlottakat, mivel könnyebben hozzáfértek, elfogyasztották. Ez a munka hektáronként 3000 euróba (egymillió forintba) kerülne, de a bölények ingyen elvégezték, idézte fel Morán a kísérleti projektet. A bölénytenyésztő központokat adományokból és önkéntesek támogatásával tartják fenn. Mivel az európai bölényt a spanyol hatóságok nem ismerik el veszélyeztetett fajnak, támogatást sem nyújtanak a projektre. Morán szerint ez szinte az egész Európai Unióra jellemző, csak Lengyelországban és Romániában vannak államilag szponzorált bölénytenyésztő programok.

Képek forrása: Pixabay

A szakértők felhívták a figyelmet a legeltetés rendkívüli fontosságára az erdőgazdálkodásban, amiben nemcsak a bölények szerepe lehet jelentős, hanem más őshonos állatfajoké is, mivel segítenek az ökoszisztéma fenntartásában. Sonia Roig Gómez, a madridi Műszaki Egyetem erdészeti és környezeti karának professzora elmondta, hogy korábban a juhnyájak legeltetése minimalizálta az erdőtüzeket: a mediterrán térségben a pásztorkodásnak kulcsszerepe volt a vidék formálódásában, aminek köszönhetően fajok emelkedtek fel, de ennek eltűnése az erdőtüzek gyakoriságának növekedéséhez vezetett. Mivel az 1950-esévektől egyre többen költöztek a városokba, és hagyták el a gazdaságokat, több bózótos terület alakult ki, amik fokozottan tűzveszélyesek.

Ami a bölényeket illeti, jelenleg Spanyolországban nem szabad őket szabadon engedni, mert nem ismerik el őket őshonos fajnak. A populáció most magánterületeken vagy nemzeti parkok zárt területein él. Morán szerint azonban arra kell bátorítani a gazdákat, hogy tartsanak bölényeket, mert az a földnek is jó, költségtakarékos, és az ökoturizmust is ösztönzi.

Kapcsolódó cikkek

Haszonállatokra és emberekre is veszélyes egy internetes kihívás

Haszonállatokra és emberekre is veszélyes egy internetes kihívás

Németországban kampány is készült, hogy felvilágosítja a résztvevőket.

Bölények menthetik meg a spanyol erdőket a tüzektől

Gyúlékony aljnövényzet a takarmányuk: megmenthetik a spanyol erdőket a bölények

Az elmúlt években Spanyolországban több száz hektár erdő veszett oda az erdőtüzekben.

Csúcsragadozóvá vált Magyarországon az aranysakál

Csúcsragadozóvá vált Magyarországon az aranysakál

Nádi farkasként vagy aranysakálként is ismert.