Ezek a fajok lehetnek a klímaváltozás áldozatai

A Biological Conservation című tudományos folyóiratban megjelent kutatás szerint olyan fajok vannak a legnagyobb veszélyben, amik sehol máshol nem élnek.
Ezek a fajok lehetnek a klímaváltozás áldozatai

A globális felmelegedés a kutatás szerint az olyan területeket fenyegeti a legjobban, ahol nagy a fajdiverzitás, és azokat az élőlényeket sújtaná leginkább, amik csak az adott élőhelyen megtalálhatóak. A kihalás ezeket a fajokat háromszor jobban fenyegeti, mint a több régióban is előforduló élőlényeket, sőt az invazív fajokhoz képest akár tízszeres is lehet ez a fenyegetettség.

A Rio de Janeiró-i Szövetségi Egyetem kutatója, Stella Manes, a tanulmány főszerzője szerint a párizsi klímaegyezményben foglaltak megvalósulása ezért is különösen fontos, mivel a kihalás veszélyét nagy mértékben megnöveli, ha a célkitűzések csak a papíron léteznek. A megállapodás lényege, hogy az iparosodás előtti hőmérséklethez képest maximum 1,5-2 Celsius növekedésben korlátozzák a résztvevő országok a felmelegedést, azaz a megakadályozzák azt, ami fenyeget, hogy ha a jelenlegi ütemben nő a hőmérséklet, akkor az három Celsius-fokot emelkedjen az évszázadunk végére. Ennek elkerülése lenne a cél, hiszen a globális következmények mindannyiunkat érintenek.

Az Aucklandi Egyetem munkatársa, a tanulmány társszerzője, Mark Costello szerint a fenyegetett fajok nem tudnak áttelepülni máshova, az élőhelyük pedig nem szolgál majd menedékül senki számára a felmelegedésben. A kutatásukban nyolc ezer fajt vizsgáltak, ezek túlélési lehetőségeit

mintegy háromszáz különösen sokszínű élővilágú régióban. A kutatók arra az eredményre jutottak, hogy a hegyvidéki régiókban honos fajok nyolcvannégy százalékát, egyes szigeteken az őshonos fajok akár száz százalékát is fenyegetheti a kihalás, ha az iparosodás előtti szinthez képest három Celsius-fokkal emelkedik a Föld átlaghőmérséklete. A fenyegetett fajok közé tartoznak többek közt a himalájai hópárducok, a madagaszkári makik és az afrikai erdei elefántok is.

Kapcsolódó cikkek

Ezek a fajok lehetnek a klímaváltozás áldozatai

Ezek a fajok lehetnek a klímaváltozás áldozatai

Bizonyos fajok esetében sokkal nagyobb a fenyegetettség.

Újabb kapcsolatra derült fény a környezetünk és a szarvasmarhák emésztése között

Újabb kapcsolatra derült fény a környezetünk és a szarvasmarhák emésztése között

Végre valami pozitív zöld hírben is helyet kaptak szerencsétlen patások.