Fenntarthatóság a kávéscsészékben is!

A fenntarthatóság, a környezettudatos szemlélet szerencsére folyamatosan terjed, és egyre többen vannak, akik a mindennapok során is igyekeznek odafigyelni arra, hogy a cselekedeteik milyen hatással vannak a bolygóra. Van, aki kicsiben kezdi (például a műanyag szatyroknak keres többször felhasználható alternatívát) és van, aki teljesen zero waste személet alapján él – a lényeg, hogy minden megtett lépés számít! Miért ne hoznánk be ezt a szemléletet abba is, hogy mit iszunk, akár egészen konkrétan a kávénkra is gondolva?
Fenntarthatóság a kávéscsészékben is!

A zöld szemlélet környékén sokféle kifejezés terjeng, amelyek egy része fedi egymást, de nem teljesen ugyanazt jelenti – mi most a bio, és ezen belül is a bio kávé értelmezésének vágnánk neki, hogy kicsit érthetőbbé tegyük, miért is számíthat az, hogy milyen kávéval indítjuk be a napjainkat.

Ha megkérdezünk valakit, tudja-e, hogy mit jelent a bio kifejezés, akkor bizonyára bősz fejbólogatást kapnánk, ha viszont megkérnénk arra, hogy mondja el pontosan, akkor a legtöbb esetben azért előkerülne a bizonytalanság érzése is. A bio jelölés garantálja, hogy az adott termék (vagy az alapanyagai) ellenőrzött ökológiai termesztésből származnak, amely a természettel összhangban állva őrzi meg a biológiai sokszínűséget. Ennek a termesztési módnak az alapja a nyersanyagok kíméletes felhasználása, valamint a talaj, a víz és a levegő védelme, aminek biztosítása többek között azzal érhető el, hogy kizárólag természetes tápanyagokat alkalmaznak.

Azt szinte mindenki tudja, hogy ez egyrészt a vegyszerek mellőzését jelenti, azonban sokan máig azt gondolják, hogy ez egyenlő azzal, hogy a biogazdálkodók hagyják nőni a növényeket, és semmilyen kezelést nem alkalmaznak. Ez azonban nagyon is távol áll a valóságtól, egyszerűen csak arról van szó, hogy a bio termesztésben más módszereket használnak.

És hogy melyek ezek? Például a szintetikus műtrágya helyett baktériumalapú biotrágyák alkalmazása, vagy az olyan növényvédő szerek használata, amelyek nem szívódnak fel a növények szöveteibe és vízzel is könnyen lemoshatók. Emellett mellőzik a különféle hormonokat és antibiotikumokat is, a kártevőket pedig szükség esetén kézzel szedegetik le. Jól látható, hogy jóval időigényesebb és átgondoltabb folyamatról van szó, mint a hagyományos növénytermesztés során, ez pedig sok esetben meg is látszik a termékek árcéduláján…

Ez azonban nem szükségszerű, ehhez pedig elég a kávéfőzőnkig tekinteni – főleg ha valamelyik kapszulás modellt használjuk a Tchibótól. A hozzá kapható kapszulakínálatban ugyanis felbukkant egy erősen aromás, mégis lágy ízjegyekkel rendelkező bio kávé, egyenesen Etiópiából. Az ország hegyvidékes területei kiemelkedő feltételeket biztosítanak ahhoz, hogy igazán kiváló kávé kerüljön a poharainkba, ráadásul lágy virágos ízjegyeket is élvezhetünk általa!

A tökéletes minőséghez a kézi szüretelés mellett a gondos átmosás és a napon történő szárítás is hozzájárul, így lesznek igazán tökéletesek a végül dobpörkölésel pörkölt arabica szemek. A filterkávéként és Caffé Cremaként is fogyasztható kávéital limitált kiadásban érkezik a webáruházba és az üzletek polcaira, 10 és 80 kapszulás kiszerelésekben.

A rengeteg fáradozást és odaadást az ízében is visszatükröző ital ráadásul nem csupán bio minősítéssel rendelkezik, hanem a Rainforest Alliance zöld békája is ott van a csomagolásán! Az ilyen termékek vásárlásával aktívan járulhatunk hozzá a körülmények javításához a származási országban, hiszen a szövetség törekvései is abszolút ebbe az irányba mutatnak. A bio minősítés feltételeként is megjelenő környezetkímélő földhasználat mellett ennek a tanúsítványnak a megszerzéséhez további feltételeknek is teljesülnie kell; a társadalmi felelősséget vállaló gazdaság alatt értik nem csupán az állat- és növényvilág védelmét, hanem a megfelelő élet- és munkakörülmények biztosítását az ott élő emberek számára.

Amint az látható, a különféle minősítések mögött valódi, komoly elvárások húzódnak, így az ilyen logókkal ellátott termékeket nyugodt szívvel szerezhetjük be környezettudatos vásárlóként is – miközben az ízélményekről sem kell lemondanunk, sőt!

Kapcsolódó cikkek