A méhek napja | Nyári ottalvós tábor 2024

Méhek nélkül nincs élet.
A méhek napja | Nyári ottalvós tábor 2024

Ismerős az az idézet, hogy „ha kipusztulnak a méhek, azt az emberiség legfeljebb négy évvel éli túl”? Állítólag Albert Einstein mondta, de akárkitől is származik a gondolat, van alapja: az elmúlt évtizedekben aggasztó mértékben csökkent a méhek száma, elsősorban a globális felmelegedés és a növényvédő vegyszerek alkalmazása miatt. Tudtad, hogy Kína egyes részein egyáltalán nem találhatók meg, ezért emberi beavatkozással gondoskodnak a növények beporzásáról? Ugye, milyen ijesztően hangzik? Ráadásul a kezek és a gépek munkája sem fogható ahhoz, amit ezek a szorgos állatok véghez visznek. Magyarországon emléknapja is van a különleges teremtményeknek: április 30-án ünnepeljük a méhek napját, immáron 1994 óta.

Környezetvédők, ide!

Ha te is aggódsz a bolygónkon bekövetkező, élőlényeket és vízkészleteinket érintő változások, közvetlenül pedig mindannyiunk jövője miatt, és nem vagy még 18 éves (vagy a gyermeked nincs még ennyi idős – ebben az esetben neki szólnak a következő sorok), akkor a zöld táborban a helyed! Az sem baj, ha városi vagy, és nem láttál még lovat vagy tehenet, de mégis állatbarátnak tartod magad. A kettő ugyanis nem zárja ki egymást.

Mit nyújt egy zöld tábor?

Egyrészt egy tuti táborban nem könyvekből ismered meg a világ összefüggéseit. Rajzok és fotók mutogatása helyett kivisznek a természetbe, ahol állatokat, kőzeteket, csillagokat és különböző jelenségeket ismersz meg, mindezt érthető magyarázattal kísérve. A PEOPLE TEAM 7–17 éveseknek szóló nyári táborfesztiválja pont ilyen: a tíz témacsomagon belül mintegy húsz tematikus tábort szerveznek idén is. Ennek része a kecskeméti zöld tábor, ahogyan a KUTATÓK + KALANDOROK szekción belül található régészet-, kaland-, valamint az Ocean Cleanup – Boyan Slat elnevezésű tábor is. Kattints ide, hogy megtudd, mit takarnak ezek!

Mikor?

A korábbi évek gyakorlatához hasonlóan a következő nyáron is három turnusban, júliusban és augusztusban rendezik meg a PT új generációs táborait. Akármelyik téma foglalkoztat, garantáljuk, hogy élményekkel, új barátokkal és értékes tudással gazdagodsz általuk. És ha már méhek: a zöld tábor keretein belül ellátogathatsz egy igazi méhészetbe. Csodás, ugye? Akárcsak a világunk. Vigyázzunk rá együtt!

Kapcsolódó cikkek

A hínáros takarmány képes csökkenteni a szarvasmarhák metánkibocsátását

A hínáros takarmány képes csökkenteni a szarvasmarhák metánkibocsátását

Az üvegházhatású gáz kibocsátásának csökkentésében nagy szerepet játszhat a takarmány összetételének módosítása.

Védd a környezetet, használj talajcsavart!

Védd a környezetet, használj talajcsavart!

A környezetvédelem és a fenntarthatóság egyre nagyobb szerepet kapnak napjainkban. Ma már építkezés során is lehetőség van arra, hogy környezettudatos megoldásokat válasszunk.