A világ leggyorsabb traktora

A JCB Fastrac Two a világ hivatalosan is leggyorsabb traktora – ezt a rekordot, a 217,57 km/órás sebességet pedig 2019 ősze óta tartja.
A világ leggyorsabb traktora

A korábbi rekordot szintén egy JBC traktor, egy átalakított Fastrac One tartotta, 2019 júniusában lett ez a leggyorsabb, a dicsőség azonban hamar az újabb modellé lett.

A One-hoz képest a rekorder áramvonalasabb karosszériát kapott, a traktor össztömegét pedig tíz százalékkal csökkentették. Az egy irányban mért csúcssebessége egyébként 247 km/óra volt. A traktor egy szabványos, kereskedelmi forgalomban kapható JBC Fastrac-on alapul, és hitelesített Guiness-rekorddal rendelkezik, mely során megerősítették, hogy a traktor két menetet teljesített mindkét irányban az egymástól 1 kilométerre lévő sebességmérők között, tudtuk meg a gepkozvetito.hu jóvoltából.

A technikai háttér

A traktort egy staffordshire-i fiatal mérnökökből álló csapat tervezte és építette, és a yorki Elvington repülőtéren szerezte meg a rekordot, ahol Guy Martin motorversenyző és teherautó-szerelő volt a pilóta.

„Ez egy hatalmas vállalkozás volt és én csak egy nagyon kis fogaskerék voltam a gépezetben – fogalmazott a pilóta –, de hogy kis fogaskerék lehettem, az is hatalmas megtiszteltetés volt. Ez egy műalkotás.”

Amikor a Fastrac One 2019 nyarán lett világrekorder, az új ismeretek birtokában és a kulcsfontosságú ipari partnerek segítségével a JCB kifejlesztette az új Fastracot. Mindkét traktor alapja egy szabványos, kereskedelmi forgalomban is kapható traktor, az új verzió azonban már több lóerővel bír. 7,2 literes, Dieselmax motorja van, és 10 százalékkal könnyebb, mint elődje, ezen kívül áramvonalasabb. De még mindig több mint 50 százalékban a szabványos modell alkatrészeivel.

A Fastrac hathengeres, 284 lóerős motorjának teljesítményét egy JCB 672-es motorral növelték meg, amely több mint 1016 lóerős és több mint 2500 Nm nyomatékú, ezzel érték el a szükséges extra teljesítményt. Ebben persze szerepet játszott az is, hogy a súlya is csökkent, a szabványos 8,5 tonnáról mintegy 5 tonnára, a karosszéria tehát 3500 kilogrammal lett könnyebb, az acél, üvegszálas műanyag és szénszálas karosszéria helyett alumínium paneleket használtak. Számos átalakítást végeztek tehát a traktoron, hogy megszülessen a rekord.

A traktorok sebessége

A traktorok általában nem a nagy sebességükről ismertek, amikor úton vagyunk, sokszor láthatjuk a földeken dolgozó, cammogó traktorokat. Amikor viszont ezek a munkagépek végeznek az aznapi penzummal, általában közúton kelnek útra. Általában pedig nem képesek olyan magas sebességre, mint a személyautók. Természetesen ez függ attól is, hogy milyen típusú traktorról van szó, milyen aj jármű terhelhetősége, milyenek az útviszonyok. És persze nem feledkezhetünk meg a szabályokról sem, a KRESZ előírása szerint a traktorok maximális sebessége lakott területen kívül 40 km/óra lehet, míg lakott területen belül 25 km/óra. Ennek hátterében közlekedésbiztonsági okok állnak, ezért is fontos, hogy a traktorok vezetői betartsák ezeket a korlátozásokat.

Kapcsolódó cikkek

A világ leggyorsabb traktora

A világ leggyorsabb traktora

A JCB Fastrac Two a világ hivatalosan is leggyorsabb traktora – ezt a rekordot, a 217,57 km/órás sebességet pedig 2019 ősze óta tartja.