Növények szárazság idejére

Ha szeretnénk, hogy a kertünk ne adja meg magát, amikor beköszönt az aszály – ami egyre gyakoribb jelenség nyaranta –, akkor érdemes új típusú növények beszerzésén gondolkodnunk.
Növények szárazság idejére

Kertet gondozni nem könnyű feladat, időigényes, odafigyelést követel, tehát egyszerűen szólva, ha növényeink vannak, foglalkozni kell velük. Előfordul viszont, hogy a legjobb szándék ellenére is összeesküsznek ellenünk a körülmények, és bizony ilyenkor a legnagyobb igyekezet sem ér semmit. Mivel az időjárás egyre kevésbé kegyes a vadon és ház körül élő növényekkel, ha szeretnénk, hogy ne teljes kopárság fogadjon, amikor kilépünk a kertünkbe, akkor a szárazságtűrő növények felé érdemes nyitni.

A fény és melegigényes fajták könnyebben viselik a hosszú és forró nyarakat, éppen ezért a varjúháj és a cickafark is egyre több kertben fordul elő, évelő révén jó befektetésnek számítanak. De az olyan, ma már nem túl egzotikus növények is, amilyen a füge és a gránátálma, egyre gyakoribb vendég a ház közelében. Fontos viszont, hogy amikor szárazságtűrő növényt keresünk, akkor legyünk tisztában a kertünk kínálta lehetőségekkel is, milyen minőségű a talaj, a kiszemelt hely milyen fényviszonyokkal bír, hiszen ezek befolyásolhatják, hogy valójában mennyire magas a tűrőképessége a kiszemelt fajtának. A cickafark, a kúpvirág, a levendula, a cserjés pimpó, a kasvirág, a napvirág és a zsálya, és persze a kövirózsa is jó választás lehetnek, de ügyeljünk arra, mennyire napos területre kerülnek, hiszen ebben eltérő az igényük.

Furcsán hangzik, de a gyomoknak is hasznát vehetjük szárazabb idő esetén, hiszen jobban megkötik a talaj nedvességét. Az is fontos, hogy rendszeresen gondoskodjunk a növényeinkről, hiszen egy egészséges példány sokkal jobban bírja majd a szárazságot.

Gyümölcsök a kertben

Ha szeretnénk saját gyümölcsfákat, a meggy és a mandula is jó megoldást jelenthet, hiszen ezek a fajták viszonylag jól bírják a vízmentes időszakokat. Itt viszont érdemes azt is megemlíteni, hogy amikor hosszú hónapokig – azaz télen és tavasszal is – kevés csapadék éri a kertünkben élő növényeket, akkor a nyarat is rosszabbul bírják.

Szerző: Galambos Dániel

Kapcsolódó cikkek

Mérgező növények a kertünkben

Gyakori növények a kertünkben, amik megmérgezhetik kedvenceinket

Különösen a kutyák számára jelentenek veszélyt bizonyos növények.

Így csalogassuk kertünkbe a hasznos rovarokat

Így csalogassuk kertünkbe a hasznos rovarokat

A veteményesben is elkél a minimum hatlábú segítség.

Sokoldalú csodaszer a kiskertben is a hagymahéj

Sokoldalú csodaszer a kiskertben is a hagymahéj

Ezek ismeretében többé nem pazaroljuk el az eddig mostohának tartott részét a hagymának.