Infrafűtés az üvegházakban

A fűtés komoly gondot jelent az üvegházhatást okozó kereskedelmi üzemekben. Ennek oka elsősorban a fűtőberendezések üzemeltetési költsége, és az, hogy a rosszul megtervezett rendszer potenciálisan katasztrofális hatással lehet a növényekre. Az üvegházakban való használathoz sokféle fűtési rendszer áll rendelkezésre. De vajon melyik az optimális megoldás?
A növényeket is segít melegen tartani a modern technológia.

Az üvegházak fűthetők infrafűtési rendszerrel, amely sugárzó energiát szolgáltat. Az infravörös fűtőtestek fénysebességgel haladó sugarakat bocsátanak ki, amelyek egyenletes meleget biztosítanak az embereknek és a növényeknek egyaránt.

A hagyományos rendszerben először a levegőt melegítik fel; a levegő aztán felmelegíti a növényeket. Az infrafűtés azonban először a sugarak által ad át hőt a tárgyaknak. Azt már az adott tárgy saját hője teszi lehetővé, hogy a másodlagos hőátadási folyamat sugárzás, vezetés vagy konvekció formájában minden irányban végbemenjen.

Amikor a hő szétterül, a teljes beltéri környezet átlaghőmérséklete megemelkedik. A felhevült tárgyak konvekcióval adnak át hőt a levegőbe, megemelve annak hőmérsékletét. Az infravörös hővel fűtött üvegházakat elsősorban az egyenletesen, alacsonyan növekvő növényeknél alkalmazzák, mint például az alomnövények és egyes cserepes növények.

Az infravörös fűtés előnyei

Az infrafűtés sok esetben gazdaságosabb lehet, mint a hagyományos opciók. Az üzemek közvetlen fűtése eleve hatékonyabb, mint a konvekciós rendszerek. Ezeknek ugyanis először fel kell melegíteniük a levegőt, hogy az később fel tudják melegíteni a növényeket.

Ha viszont infravörös fűtési rendszert üzemeltet, nem kell külön fizetnie azért, hogy hőt termeljen, pótolva a levegő keringetésével elvesző meleget - emeli ki Tóth Tamás, a Magyar Országos Elektromos Fűtés Szövetség elnöke.

Az infravörös fűtőrendszerek használata mellett a levegő hőmérséklete az üvegházban a padlótól a plafonig közel azonos maradhat. A hagyományos légfűtéses üvegházban ezzel szemben a levegő hőmérséklete 30 centiméterenként akár 0,5°C-kal is csökkenhet.

Az infravörös fűtőtestek típusai

A legtöbb üvegházban használt infravörös sugárzó fűtési rendszer alacsony intenzitású infravörös fűtőberendezés, amely keveri, majd egy hőcserélő csőben égeti el a gázt és a levegőt.

Az alacsony intenzitású infravörös fűtőtestek biztonságosabbak az üvegházban való használathoz, mint a nagy intenzitású infravörös fűtőberendezések, mivel a csövek 594 °C-ra melegednek; egy nagy intenzitású infravörös fűtőtest csövei ezzel szemben akár 1800°F-ra (982°C) is felfűthetők. Az ideális rendszer típusát azonban mindig az egyedi igények határozzák meg.

Kapcsolódó cikkek

Mérgező növények a kertünkben

Gyakori növények a kertünkben, amik megmérgezhetik kedvenceinket

Különösen a kutyák számára jelentenek veszélyt bizonyos növények.

Így csalogassuk kertünkbe a hasznos rovarokat

Így csalogassuk kertünkbe a hasznos rovarokat

A veteményesben is elkél a minimum hatlábú segítség.

Növények szárazság idejére

Növények szárazság idejére

Az átalakuló időjárás a kertek növényzetét is formálja. De mi éli túl az aszályt?