Őszi gyógynövények, amiket otthon is nevelhetünk

Ősszel elérkezik a nagy kirándulásokat ideje, amikor az erdőket járva nem csak kiszakadhatunk kicsit a városi nyüzsgésből, de olyan növényekkel is találkozhatunk, amelyek terméseivel felkészülhetünk a hidegebb hónapokban gyakoribb egészségügyi problémák megelőzésére, illetve kezelésére is. Ezek olyan gyógynövények, amiket akár a kiskertünkben is nevelhetünk magunknak.
Őszi gyógynövények, amiket otthon is nevelhetünk

Csipkebogyó

A csipkebogyó az egyik legközismertebb gyógyhatású áltermés, aminek a magas vitamintartalma miatt nagy hagyománya van. Az ebből előállított készítmények, amilyenek a tea, a lekvár és a szörp is, erősítik a szervezet ellenálló képességét, csökkentik a magas vérnyomást, de az emésztésre gyakorolt jótékony hatásuk is ismert, valamint teával akár a szájban lévő gyulladásokat, csipkebogyóolajjal pedig a bőr gyulladásait is enyhíthetjük.

Madárberkenye

A fürtökben csüngő narancssárga bogyók magas C-vitamin tartalommal rendelkeznek, gyakran találkozhatunk az ezekből készült gyümölcslével. Lekvár, zselé és a vadhúsok mellé mártás is készül belőle. Vitaminok pótlásakor, illetve húgyúti megbetegedésekkor szokták alkalmazni ezt az Európa szerte elterjedt növényi termést.

Boróka

A kék borókabogyónak rengeteg jótékony hatása ismert: fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő, méregtelenítő gyógynövény, ami segíti az emésztést, is sikeresen alkalmazható húgyúti megbetegedések esetén. A magas vérnyomást is csökkenti, de az izomgörcsök enyhítésére is sikeresen használható. Nem csak a testi megbetegedésekkel veszi fel a harcot, oldja a stresszt és a szorongást.

Fekete bodza

A festőbodzaként is ismert növény termése szintén rendkívül sokféleképpen felhasználható, lekvár, szörp, pálinka és gyógyszer is készül belőle. Virága és termése is sokrétűen használható. Arra viszont különösen ügyelni kell, hogy ne nyersen fogyasszuk, hanem kizárólag főve, hiszen mérgező. Ha viszont nem nyersen fogyasztjuk, tisztító és gyógyhatású, izzasztó és vízhajtó, segít a megfázásos megbetegedésekből való mielőbbi kigyógyulásban.

Szerző: Galambos Dániel
Fotó: Unsplash

Kapcsolódó cikkek

Így csalogassuk kertünkbe a hasznos rovarokat

Így csalogassuk kertünkbe a hasznos rovarokat

A veteményesben is elkél a minimum hatlábú segítség.

A nyári öntözés alapszabályai

A nyári öntözés alapszabályai

A tikkasztó hőséget a növények is megszenvedik.

Sokoldalú csodaszer a kiskertben is a hagymahéj

Sokoldalú csodaszer a kiskertben is a hagymahéj

Ezek ismeretében többé nem pazaroljuk el az eddig mostohának tartott részét a hagymának.