Robotizált betakarítás készülődik Hollandiában

Az Inholland Egyetem két hallgatója diplomamunkaként fejleszti a robotot, ami komoly előrelépést jelenthet az iparágban.
Robotizált betakarítás készülődik Hollandiában

Okos Mezőgazdaság: Brokkoli (Smart Farming Broccoli) néven fut a projekt, amit két holland egyetemista, Thijs Bouwes és Stefan Zwagerman kezdett el együtt tervezni. A robot a két negyedéves hallgató elképzelései szerint arra lenne alkalmas, hogy felismerje az adott – jelen esetben brokkoli – zöldséget, megállapítsa, hogy betakarítható-e, és ha igen, akkor ezt meg is tegye.

Azaz egyedül lenne képes kivitelezni ezt a munkát, emberi beavatkozás nélkül.

A Future Farming beszámolójából kiderül, hogy a két fiatal megosztozik a feladaton, hiszen egyikük az Információ Technológiai Karon tanul, így ő egy képfelismerő rendszeren dolgozik, ami felméri a brokkolikat, méretük, állaguk szerint, ami alapján dönt az arathatóságról. Társa eközben a robot másik felét, azaz a betakarító kart tervezi meg,mint leendő gépészmérnök.

Az elmúlt harminc évben nem ez az első kísérlet arra – derült ki a diákok témában végzett kutatásából –, hogy egy ilyen gépet tervezzenek, viszont egy olyan szerkezet sem készült ez idő alatt, amit elterjedt volna szélesebb körben.

A robottechnológiák használata egyre elterjedtebb a mezőgazdaságban, a mobil minirobotok és a drónok bevetése az információk gyűjtésére is kezd szélesebb körben ismertté válni. Az automatizálás után a digitalizált farmoké, a szükséges adatokat gyorsan és hatékonyan feldolgozó robotikáé és mesterséges intelligenciáé az egyik legizgalmasabb és aktuálisabb kérdés a mezőgazdaságban, ami egyben a szektor jövőjének egyik kulcsa is.

Kapcsolódó cikkek

Egy Growatt inverter előnyei

Egy Growatt inverter előnyei

Fotovoltaikus inverterek és tárolórendszerek.

A NASA űrtechnológiával támogatná a gazdálkodókat

A NASA űrtechnológiával támogatná a termelőket

A mezőgazdasági munkálatok alaposabb megismerésével válna ez lehetővé.