Minden, amit eddig még nem tudtál a mézről

Már az ősi egyiptomban is az istenek eledelének tartották a mézet, de mennyit tudunk valójában a méhek ajándékáról? Most utánajárunk a legfontosabbaknak.
Minden, amit eddig még nem tudtál a mézről

Mióta fogyaszt mézet az ember?

A barlangrajzok szerint már a kőkorszakban is ismert volt előttünk. A vadméhek mézét édesítőszerként használtuk, és csaliként is alkalmaztuk a medvevadászathoz. A méhek házi tenyésztését Anatóliában, mintegy 9 ezer évvel ezelőtt kezdték el, míg Egyiptomban a méz már a halhatatlanság forrásának számított.

Hűtőben tároljuk, vagy sem?

A méz szinte az egyetlen élelmiszer, ami nem romlik meg - kivéve akkor, ha más élelmiszerrel érintkezik, így például vajjal. Felbontás után ezért érdemesebb lehet hűtőben tárolni, ám előtte eláll a konyhaszekrényben is. A méz a hűtőbe téve kristályos szerkezetűvé válik, ám ez nem károsítja a minőségét.

Vegán a méz?

Röviden válaszolva: nem. Ennek ellenére azonban nem minden vegán zárja ki az étrendjéből. A méhek számára ugyanis a nektárgyűjtés létszükséglet, nem az emberekért, hanem a saját fennmaradásukért teszik. Ha azonban valaki megrögzötten ragaszkodik a veganizmus elveihez, akkor méz helyett használhat például agavészirupot.

Méz vagy cukor?

Vajon jobb a méz, mint a cukor? A válasz korántsem egyértelmű. A méz 100 grammonként 20-25 százalékkal kevesebb cukrot tartalmaz, mint a klasszikus háztartási cukor, magas fruktóztartalma miatt azonban kevesebb is elég belőle az étel megédesítéséhez.

Galambos Dániel

Kapcsolódó cikkek

Csúcsragadozóvá vált Magyarországon az aranysakál

Csúcsragadozóvá vált Magyarországon az aranysakál

Nádi farkasként vagy aranysakálként is ismert.

Rovarokból készül a jövő takarmánya

Rovarokból készül a jövő takarmánya?

Nagy potenciál rejlik a rovarlisztekben, ami évek óta forró téma az állattartásban.

Minden, amit eddig még nem tudtál a mézről

Minden, amit eddig még nem tudtál a mézről

Folyékony vagy kemény, a kalácsba vagy a müzlibe: a méz mindannyiunk örök kedvence.