Minden, amit eddig még nem tudtál a mézről

Már az ősi egyiptomban is az istenek eledelének tartották a mézet, de mennyit tudunk valójában a méhek ajándékáról? Most utánajárunk a legfontosabbaknak.
Minden, amit eddig még nem tudtál a mézről

Mióta fogyaszt mézet az ember?

A barlangrajzok szerint már a kőkorszakban is ismert volt előttünk. A vadméhek mézét édesítőszerként használtuk, és csaliként is alkalmaztuk a medvevadászathoz. A méhek házi tenyésztését Anatóliában, mintegy 9 ezer évvel ezelőtt kezdték el, míg Egyiptomban a méz már a halhatatlanság forrásának számított.

Hűtőben tároljuk, vagy sem?

A méz szinte az egyetlen élelmiszer, ami nem romlik meg - kivéve akkor, ha más élelmiszerrel érintkezik, így például vajjal. Felbontás után ezért érdemesebb lehet hűtőben tárolni, ám előtte eláll a konyhaszekrényben is. A méz a hűtőbe téve kristályos szerkezetűvé válik, ám ez nem károsítja a minőségét.

Vegán a méz?

Röviden válaszolva: nem. Ennek ellenére azonban nem minden vegán zárja ki az étrendjéből. A méhek számára ugyanis a nektárgyűjtés létszükséglet, nem az emberekért, hanem a saját fennmaradásukért teszik. Ha azonban valaki megrögzötten ragaszkodik a veganizmus elveihez, akkor méz helyett használhat például agavészirupot.

Méz vagy cukor?

Vajon jobb a méz, mint a cukor? A válasz korántsem egyértelmű. A méz 100 grammonként 20-25 százalékkal kevesebb cukrot tartalmaz, mint a klasszikus háztartási cukor, magas fruktóztartalma miatt azonban kevesebb is elég belőle az étel megédesítéséhez.

Galambos Dániel

Kapcsolódó cikkek

Lézerfény lehet a megoldás a madárinfluenza ellen

Lézerfény lehet a megoldás a madárinfluenza ellen

A vadmadarak ellen működik a módszer, ami nem egy sci-fi regényből származik, hanem egy holland kutatócsoporttól.

Rovarokból készül a jövő takarmánya

Rovarokból készül a jövő takarmánya?

Nagy potenciál rejlik a rovarlisztekben, ami évek óta forró téma az állattartásban.

Csúcsragadozóvá vált Magyarországon az aranysakál

Csúcsragadozóvá vált Magyarországon az aranysakál

Nádi farkasként vagy aranysakálként is ismert.