Minden, amit eddig még nem tudtál a mézről

Mióta fogyaszt mézet az ember?
A barlangrajzok szerint már a kőkorszakban is ismert volt előttünk. A vadméhek mézét édesítőszerként használtuk, és csaliként is alkalmaztuk a medvevadászathoz. A méhek házi tenyésztését Anatóliában, mintegy 9 ezer évvel ezelőtt kezdték el, míg Egyiptomban a méz már a halhatatlanság forrásának számított.
Hűtőben tároljuk, vagy sem?
A méz szinte az egyetlen élelmiszer, ami nem romlik meg - kivéve akkor, ha más élelmiszerrel érintkezik, így például vajjal. Felbontás után ezért érdemesebb lehet hűtőben tárolni, ám előtte eláll a konyhaszekrényben is. A méz a hűtőbe téve kristályos szerkezetűvé válik, ám ez nem károsítja a minőségét.
Vegán a méz?
Röviden válaszolva: nem. Ennek ellenére azonban nem minden vegán zárja ki az étrendjéből. A méhek számára ugyanis a nektárgyűjtés létszükséglet, nem az emberekért, hanem a saját fennmaradásukért teszik. Ha azonban valaki megrögzötten ragaszkodik a veganizmus elveihez, akkor méz helyett használhat például agavészirupot.
Méz vagy cukor?
Vajon jobb a méz, mint a cukor? A válasz korántsem egyértelmű. A méz 100 grammonként 20-25 százalékkal kevesebb cukrot tartalmaz, mint a klasszikus háztartási cukor, magas fruktóztartalma miatt azonban kevesebb is elég belőle az étel megédesítéséhez.
Galambos Dániel